Гюров: Хоризонтът за кабинет е до местните избори

OFFNews 21 декември 2022 в 09:27 809 0

Гюров
Андрей Гюров.

След неуспешния първи мандат алтернативите пред парламента са "или предсрочни избори в средата на зимата и изпускане на всички приоритети, или трети мандат, който е изключително несигурен, с много непредвидими ситуации".

Това мнение изрази пред БНР председателят на ПГ на Продължаваме промяната Андрей Гюров. Според него в тази променена ситуация има шанс да се намери работещ вариант с втория мандат до местните избори.

Гюров вижда "доста голямо съгласие относно нещата, които трябва да бъдат приети в спешен порядък". Той обясни защо от ПП слагат хоризонт местните избори догодина. По думите му парламентарната математика показва, че "не е възможно да бъде създадено правителство с устойчиво парламентарно мнозинство", затова предлагат правителство на малцинството "около приоритети, с предварително дефиниран времеви хоризонт".

Към всички парламентарни групи е изпратена предварителна заявка със законодателни мерки с възможност за допълване и коментари по разполагането на приоритетите във времето, посочи той.

Според него в петък можело да се стигне до един окончателен списък.

В момента няма имена в изпратената покана, уточни той. Зададена е само номинацията на акад. Николай Денков за премиер. Андрей Гюров отбеляза и различния подход - не да обявяват премиера "в момента, в който колата спре пред президентството". За целта днес и утре ще се проведат открити разговори, в които ще се срещнат поотделно с различните парламентарни групи.

ПП продължава да бъде на принципната позиция да не прави коалиционно правителство с ГЕРБ, напомни Гюров.

Разделителните линии са преодолими, "особено когато на преден план са изведени важните неща, които очакват българските граждани да се случат в страната", смята председателят на ПГ на ПП.

Шансът за подкрепа на втория мандат не е много голям, но със сигурност е по-голям, отколкото миналата седмица, направи равносметка Андрей Гюров в предаването "Преди всички".

Относно проектодекларацията, която ПП предлага на останалите парламентарно представени партии, Андрей Гюров заяви, че това ще бъде "истинският тест дали има решимост в този парламент да се работи по дневния ред на българските граждани".

"Това е декларация за национално съгласие. Как ще бъде формулирано, е отделен въпрос, но тя ще бъде вкарана в дневния ред. Фокусът е върху мерките, а не върху формата на правителството."

Във втората фаза вече ще бъдат излъчени имената.

"Трябва да бъдат лица, които могат да носят политическата отговорност", подчерта Гюров и допълни, че дали ще бъдат лидерите на отделните формации предстои тепърва да се уточнява в бъдещите разговори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика