Гешев е взел юридическата си правоспособност с петица

OFFNews 06 август 2021 в 15:52 8538 0

Главният прокурор Иван Гешев е взел изпита си за правоспособност с петица, обяви правосъдният министър Янаки Стоилов по време на парламентарния контрол. Стоилов бе попитан от депутата от "Изправи се БГ! Ние идваме" Николай Хаджигенов дали обвинител №1 може да заема каквато и да е юридическа длъжност.

Драмата с дипломата на Гешев се разигра след изказване на адвоката и бивш депутат от НДСВ Минчо Спасов, а поводът е дали трябва да бъде призната квалификацията на Гешев, получена в Академията на МВР.

Министър Стоилов отговори, че съгласно протокол от 23 февруари 1996 г. на Комисията за провеждане на изпит за придобиване на юридическа правоспособност Гешев е издържал изпита с мн. добър (5) и му е издадено удостоверение за юридическа правоспособност през същата година от министъра на правосъдието.

Удостоверението е вписано в регистъра на Министерството на правосъдието.

"От публикуваната в публичното пространство диплома е видно, че същият е постъпил през 1989 г. и е завършил през 1994 г. - завършил е 5-годишния курс на обучение. По нататък в постановление 86 на МС от 1992 г. се урежда положението на лицата, които вече се обучават 4 г., и при какви условия, при какво разрешение те могат да искат да им бъде признато това образование", посочи Янаки Стоилов.

Министърът обясни, че законът е предвидил възможността за заварените случаи започналите обучение със срок от 5 г. и изучаващи всички юридически дисциплини, да запазят правото си да придобият гражданска специалност „Право“, квалификация „юрист“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови