Германия иска България в еврозоната и сухопътния Шенген, казал Шолц на Денков

OFFNews 01 февруари 2024 в 19:22 1477 0

Шолц и Денков

Снимка Министерски съвет

Олаф Шолц и Николай Денков

България може да разчита на подкрепата на Германия за присъединяването си към еврозоната и вдигането на сухопътните граници в Шенген.

Уверението е дал германският канцлер Олаф Шолц в разговор с премиера Николай Денков в Брюксел, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Денков е разговарял на четири очи и с премиера на Финландия Петери Орпо, който също е уверил българския министър-председател, че страната ни може да разчита на гласа им за еврозоната и Шенген.

Премиерът е запознал партньорите с фискалната картина в страната ни, ниския външен дълг и ниския дефицит.

"Очакваме инфлацията да бъде в рамките на правилата от Маастрихт към края на годината. Работим за датата 1 януари 2025 г.", потвърдил Денков относно еврозоната.

В рамките на Европейския съвет в Брюксел Денков обсъдил приоритетите пред страната ни с държавните ръководители от "Обнови Европа". Премиерите на Нидерландия, Белгия Словения и Естония - Марк Рюте, Александър де Кро, Роберт Голоб и Кая Калас, също са дали своята подкрепа за влизането на България в еврозоната и падането и на сухопътните шенгенски граници.

Денков е припомнил, че тези държави са известни с това, че са сред най-предпазливите, винаги са внимавали по отношение на бюджетите и затова тяхната оценка е от особено значение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика