Герджиков уволни ръководството на АПИ заради инцидента в "Ечемишка"

OFFNews 08 февруари 2017 в 16:33 10964 5

Снимка БГНЕС

Служебният премиер Огнян Герджиков уволни председателя на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструсктура" инж. Дончо Атанасов и изпълнителния директор на "Автомагистрали" ЕАД Парашкев Кръстев заради инцидента в тунел "Ечемишка", а Георги Златев от дирекция "Поддържане на пътна инфраструктура" при АПИ сам е подал оставка. 

Тунелът на АМ "Хемус" бе затворен, след като в неделя 64-годишната Елена Горанова загина на място при инцидент. Тя пътувала с брат си, когато корозирал панел пада върху колата им.

"Престъпната небрежност трябва да се санкционира", посочи Герджиков.

Той настоя да бъдат освободени от длъжност също директорът на областното пътно управление в София и началникът на районна пътна служба „Хемус”.

Служебният регионален министър Спас Попниколов е предложил за шеф на АПИ да бъде назначен Пирин Пенчев. За изпълнителен директор на „Автомагистрали ЕАД” е предложен Валентин Николов.

От думите му стана ясно, че директорът на дирекция „Пътна инфраструктура“ към АПИ сам е подал оставка.

"Разпоредил съм на министър Попниколов пълен преглед на всички съоръжения по автомагистралите, тунели, мостове и т.н с оглед на безопасност. Що се отнася до магистрала „Хемус“, поемам личен ангажимент тя да бъде пусната в понеделник, 13 февруари", каза Огнян Герджиков. 

Пирин Пенчев беше заместник на бившия шеф на Агенцията Веселин Георгиев.

Георгиев беше обвинен в това, че е сключил 8 договора с фирми на братята му Бойко и Емил Георгиеви за над 38 млн. лв., но през август съдът окончателно го оправда. Делото стана по-известно като "Батко". 

Скандалът с възложените на братята на Веселин Георгиев обществени поръчки избухна през 2008 г. и доведе до това Брюксел да ни спре 115,4 млн. евро по програма ИСПА и 50 млн. лева по програма ФАР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

4

El Commandante

08.02 2017 в 19:27

OK,уволнени-добре, а осъдени КОГА?

42249

3

Denis Rizanov

08.02 2017 в 18:37

И варненския бекон - уиуито разбира се! Няма да пропуснем и нея! Га е за работа - няма я никаква! Га е за краднене - нимойти мина без мени! Га е за лентички - и с методиту, Симитлийския пророк да е, няма да откаже.
И роско ... и него! Хайде на него ще му простим обесването, че е бил президентин. Само 100 тояги на голо, в неделя сутрин, в студиото на БНТ... шегувам се.

42249

2

Denis Rizanov

08.02 2017 в 17:18

Не че нещо, но инж. Дончо Атанасов е на тази длъжност от 1 Декември 2016г.
За отстрел/затвор/бесене (по избор) е предният мазник лазар лазаров, който се изниза като пръдня из шалвари!

12329

1

Шопа

08.02 2017 в 16:42

Браво !
Одавна им беше време.