ГЕРБ започна подписка за свалянето на зам.-председателя на парламента Валери Жаблянов

OFFNews 16 февруари 2018 в 09:51 6385 5

Тома Биков
Тома Биков

ГЕРБ започват събирането на подписи за свалянето на Валери Жаблянов (БСП) от поста зам.-председател на Народното събрание заради позицията му, че Народният съд е бил „необходимо и неизбежно правосъдие".

Инициативата обяви днес от парламентарната трибуна Тома Биков.

Ще формулираме основанията си и юридически, но смятаме, че е здравословно да помогнем и на вас, понеже очевидно вашите партийни органи са атрофирали и не са в състояние да вземат ясно политическо решение, обърна се Биков към депутатите БСП.

БСП вече заявиха, че не приемат искането за оставка на Жаблянов, а днес обвиниха ГЕРБ, че подменят реалните проблеми на обществото и предупредиха за задаваща се нова криза с бюджета на Здравната каса.

Задълженията на НЗОК към чужди здравни каси към началото на 2018 г. надхвърлят 271 милиона лева, посочи зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев в декларация от името на групата.

Според него ГЕРБ правят „историческа интерпретация“ на фактите от историята ни и „да заметат реалните проблеми на гражданите“.

„Трябва да поздравя колегите от ГЕРБ - много успешно, много умело използват историческите теми и връщането назад в историята и опита да покриват реалните проблеми на българските граждани в момента, продължи той. Поздравявам г-н Биков, справяте се успешно, друг е въпросът дали българските граждани ще го разберат.

Това, на което ние категорично ще се противопоставяме е на този ваш опит да изместите теми.

Ако има тема, която трябва да бъде на дневен ред в българското НС днес и трябва да отнема енергията му и да нажежава страстите, това е въпросът защо в момента се отказва достъп до медицинско обслужване на български граждани“, каза Бойчев.

След това той прочете писмото от управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, провокирало здравния министър Кирил Ананиев днес да поиска оставката на Плочев.

В писмото си от 13 февруари Плочев твърди, че „към началото на 2018 г. задълженията на НЗОК към чужди здравни фондове възлизат над 271 млн. лв.“, както и че постъпват сигнали от здравноосигурени лица, на които са издадени разрешения за планово лечение извън България, но им е отказано предоставянето на фондово обезщетение от здравните каси на страни – членки от ЕС.

Плочев иска актуализация на бюджета на НЗОК със 140 млн. лева.

Темата за свалянето на Жаблянов коментира днес и депутатът от БСП Александър Симов.

„Трябва да бъдем реалисти, ГЕРБ имат всички възможности да махнат Валери Жаблянов и най-вероятно точно това ще се случи. Моята позиция, която ще защитя, е че не трябва да предлагаме никой на негово място”, заяви Симов пред Нова телевизия.

„Няма да ревизираме своята позиция – коментира Симов. - В БСП не наказваме за различно мнение, за изразена лична позиция, каквато и да е тя. За подобно нещо няма как Жаблянов да получи наказание, тъй като това означава да нарушим всички принципи, върху които се гради БСП, а основният от тях е вътрешнопартийната демокрация“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови