Здравният министър поиска оставката на управителя на НЗОК

OFFNews Последна промяна на 16 февруари 2018 в 10:00 8685 1

Снимка БГНЕС

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е поискал оставката на управителя на НЗОК проф. д-р Камен Плочев. Това обяви Ананиев днес в Народното събрание пред журналисти и уточни, че оставката е била поискана вчера.

Причината за това е искането на Плочев за актуализация на бюджета, направено без знанието на министъра. Той настоял за това, защото българската Здравна каса дължала 200 млн. лева на чуждестранни здравни каси. Желанието на шефа на НЗОК за актуализация било изразено в писмо до парламента, без то да бъде съгласувано със здравния министър.

Днес Ананиев обясни в парламента, че когато попитал Плочев какво е това писмо, шефът на НЗОК отговорил, че подписът му бил фалшифициран, а след това "започнал да се гърчи".

Плочев скрил истината още един път, като казал, че това писмо му било дадено, без да гледа какво подписва.

„През главата на Надзорния съвет, на министъра, на Министерски съвет иска актуализация на бюджета, което въобще не му е във функциите. Всички каси имат такива задължения. Ние сме провели разговори с основните каси, на които дължим пари“, ядосано обясни в парламента здравният министър. 

"Не мога да го уволня, избран е от парламента. Мога само да му поискам оставката", каза здравният министър. Задължения от 200 млн. лева има, но за това са сключени споразумения за разсрочено плащане, обясни той.

 Проф. д-р Камен Плочев

Проф. Плочев е на поста само от няколко месеца. Кандидатурата му бе одобрена от Народното събрание на 28 юли 2017 г., след като предишният ръководител на НЗОК – д-р Глинка Комитов, подаде оставка.

Плочев е специалист по инфекциозни болести, дългогодишен ръководител на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА.

През декември, по искане на Плочев, с поста си се раздели подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров. Тогава той коментира, че в Касата настъпва „прогресиращ хаос“ и не желае да работи там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови