ГЕРБ настоя за оставката на министъра на образованието

ОFFNews 13 април 2014 в 15:23 4760 2

Корнелия Маринова (л) и Милена Дамянова посочиха защо настояват за оставката на министъра на образованието

Снимка ГЕРБ-пресцентър

Корнелия Маринова (л) и Милена Дамянова посочиха защо настояват за оставката на министъра на образованието

Депутати от ГЕРБ поискаха оставката на министъра на образованието проф. Анелия Клисарова.

"Единствената заслуга на министъра е, че успя да стопира образователните реформи, които провеждаха няколко поредни правителства. Достойно е един човек да се оттегли навреме, защото пораженията, които се нанасят, са за поколения напред", аргументира се бившият зам. министър на образованието Милена Дамянова на пресконференция в партийната централа.

Тя посочи, че БСП и ДПС отказаха да приемат законопроекта на ГЕРБ на професионалната общност на родителите. "В него участваха над 600 учители, преподаватели във висшите училища, родители, неправителствени организации и експерти. Настояваме да бъде незабавно приет новият Закон за училищното образование”, призова Дамянова.

Депутатката припомни, че в началото на април правителство е завишило очаквания ръст на икономиката от 1,8 на 2,1 %. Този ръст означава и повече приходи. Изчисленията показват, че става въпрос за допълнителни 80 милиона лева. Нека тези 80 милиона отидат за увеличение на учителските заплати с 8%, настоя тя.

Народният представител от ГЕРБ Корнелия Маринова съобщи за два проекта в сферата на образованието, сключени от правителството на ГЕРБ, които изтичат в средата на тази година и сегашното правителство не е предвидило пари, за да бъдат продължени. „Единият проект е този за извънкласните дейности, за които през последните три учебни години са дадени 94 млн. лева. През юни този проект приключва и нямаме заделени пари повече за извънкласни дейности", обяви Маринова. Другият проект е този за целодневната организация на обучението в средищните училища - инициатива, по която са ангажирани 4000 учители. „Как искаме да имаме грамотност, когато 30 на сто от училищата ще останат без целодневна организация на обучението", попита Маринова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!