Quantcast

И българите в чужбина ще гласуват на референдумите

Ивайло Анев Последна промяна на 04 юни 2015 в 12:31 3686 6

Депутатите приеха промени в Закона за референдумите на първо четене. 

С 96 гласа "за" народните представители приеха предложенията за промени на ГЕРБ, които предвиждат при провеждане на национален референдум  на една и съща дата с местни избори, общинските избирателни комисии да изпълняват функциите по организирането на допитването.

Освен това държавният глава се задължава да насрочва националното допитване на една и съща дата с други национални избори, ако такива предстоят в едногодишен срок от решението на НС за провеждане на референдума. По този начин ГЕРБ на практика обвързва референдумите с изборите. 

Други пет законопроекта, внесени от "Атака", РБ и АБВ, за промени в закона обаче не минаха.

Предложението на „Атака“ беше за въвеждане на образователен ценз – основно образование, който да дава правно на глас, 
както и премахване на долната граница за минимален брой гласове, според които се определя дали референдумът е действителен.

Националистите предлагаха и за свикване на допитването да са необходими 200 000 подписа, а не 500 000, както е в момента.

От АБВ и Реформаторския блок предложиха прагът за подписите за референдум да е 300 000, а валидността му да се определя по формула 40 процента плюс един от гражданите, които имат право на глас – тоест да е фиксирана, а не както сега – в зависимост от избирателната активност.

Реформаторите предложиха и т.нар. континуитет, който предвижда възможност следващо Народно събрание да се произнася по предложение за референдум, ако предишното не го е направило.

При гласуването обаче мнозинството подкрепи само предложенията на ГЕРБ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.06 2015 в 19:31

Бла-бла. Някои много добре имитират дейност. Кой го интересува кога ще бъдат насрочвани референдумите? Най-важните промени са броя на хората, които могат да инициират референдум, както и процента за автоматичното признаване на резултата от допитването. И нито едното нито другото е облекчено. Така че, който се е заблуждавал до сега, че статуквото ще се промени...нъцки, отлага се за друг път.

04.06 2015 в 18:34

"Местан и ДПС са тези които най-много губят от това драги ми уточнителю "

Тъпаците не мислите и не разбирате данните. Лаборантът ви каза още преди две години какво ще стане след задължителното гласуване: партиите с голям и твърд електорат ще си увеличат гласоподавателите поравно, малките ще бъдат издухани.

А бонусът на уточнителя е от гласуването в чужбина: от живущите с български паспорти, тия в Турция ще скокнат с още 180,000, а тия другаде ще си останат 15000.

Едно време водех подобни спорове с идиоти за Симеонча.

Както се апете за задниците него сега, така ще се апете след 2 години за глупостите на Плевньо.

;)

04.06 2015 в 17:53

Местан и ДПС са тези които най-много губят от това драги ми уточнителю ;) При техния константен и вечно мобилизиран електорат от 200-300 хиляди души, колкото по-голяма е избирателната активност толкова по-малък процент взимат те ;)

04.06 2015 в 13:51

А ти ходи да духаш на баща си...

...уточнител бил.

04.06 2015 в 13:44

герберъбове мили, вместо да пишете минуси на фактите, идете на сайта на цик и вижте разпределението на гласовете.

;)

04.06 2015 в 13:11

Откак има избори в чужбина, от 3 милиона навън гласуват 15000 българи и 150000 за ДПС. Другите не се интересуват от изборите.

Новите идиотски идеи на Плевньо Подчехлов са чудесен подарък за Местан.