Местан видя заговор срещу ДПС в идеята за референдум

Ивайло Анев 04 юни 2015 в 11:09 8012 10

Лидерът на ДПС Лютви Местан

Лидерът на ДПС Лютви Местан заподозря заговор срещу Движението в идеята за референдум за задължително гласуване, който вчера президентът предложи да бъде насрочен за 25 октомври, заедно с местния вот.

При днешното обсъждане на закона за референдумите Местан заяви, че знае какъв е скритият мотив за свикване на допитването.

Според експертите въвеждането на задължително гласуване ще удари ДПС, чийто електорат е най-мобилизиран на избори и така Движението получава висок процент при ниска избирателна активност. 

„Знам какво стои зад идеята за задължителното гласуване и това е неписаният мотив – абсолютно измамната теза, че гласовете за ДПС са константа. 

По думите му подкрепата се движи от 279 000 до 600 000 гласа до 2009 година. „Не искам да си представя, че държавният глава внася референдум за задължителния вот, споделяйки този мракобесен напън на политическите сили, които не крият, че това е мотивът им да подкрепят задължителния вот”, поясни председателят на движението.

Той обясни, че тези, които инициират референдума, дори не питат народа, а изразяват позиция. „Да или не, няма такъв въпрос, вносителят иска отговор „Да” и за задължителното гласуване, и за мажоритарната система, и за електронното гласуване“, категоричен беше Местан.

По думите му не винаги резултатите от референдуми водят до постигането на демократичен резултат.

ДПС-лидерът обяви още, че въпросът не е дали да се произвежда референдум или не, а чрез референдум политическите партии да не бягат от своята отговорност и да не се скриват зад гърба на народа.

Местан заяви още, че депутатите от партията му ще подкрепят законопроекта на ГЕРБ, в който се предлага разширяване на правото на българските граждани да участват в референдуми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!