ГЕРБ и Валери Симеонов не се отказват от национализране на лотариите

Георги Ангелов 22 януари 2020 в 15:34 2988 0

Валери Симеонов

ГЕРБ и Валери Симеонов - вносител на закона за хазарта, с лотарийните игри ще станат само държавни, твърдят, че няма да се откажат и ще приемат промените. От ресорната парламентарна комисия по финанси вече са поискали становища от ведомствата, които имат отношения по него и се очаква законът да влезе в дневния ред на комисията още следващата седмица. От ГЕРБ засега се въздържат от официални коментари, но депутат от управляващите каза пред OFFNews, че лотарията е придобила размери на бедствие и то сред бедните българи.

Бизнесменът Васил Божков, който контролира частните "Национална лотария" и "Лотария България" каза в интервю пред “Свободна Европа”, че според него промените в закона са опит за заграбване на бизнеса му. Божков каза и че ако бъде спряна дейността на лотариите, няма да може да продължи да плаща издръжката на футболен клуб “Левски”.

Няма да се откажа от Закона за хазарта – държавата няма да допусне ликвидирането на един отбор по финансови причини, каза в парламента лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Според него законопроектът е полезен за държавата, защото ще прекрати едно ограбване в областта на хазарта и ще насочи много сериозни финансови ресурси към спорта в България и здравето на страната.

„Първо, не е ясно какъв е размерът на спонсорството по отношение на „Левски“. На думите на основния спонсор не мога да вярвам. Има доста разминавания в цифрите, които той споменава, както и неговите представители и глашатаи. Говори се, че „Национална лотария“ е внесла за 2019 г. 70 млн. лв. такси, справката на Комисията по хазарта е, че са внесли 19, 7 млн. лв. Вижте какви сериозни разминавания, така трябва да се постави под съмнение всяко изявление за спонсорирането на „Левски“. Дали е толкова значимо и дали то определя съществуването на отбора. Във всички случаи държавата не би трябвало и аз мисля, че няма да допусне ликвидирането на един отбор по финансови причини. Ако те сами си го направят със своите резултати, това си е техен проблем“, коментира Симеонов.

Валери Симеонов коментира и работата на Комисията за хазарта където днес имаше акция на прокуратурата. "Общественото мнение е, че тя е сериозно пробита в полза на един основен играч в хазартния бранш", каза Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови