Задава се тежък сблъсък в хазарта

OFFNews 20 януари 2020 в 14:07 5361 1

Хазартът няма как да се забрани, но трябва да има някакви ограничения, каза експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов пред БНР. Коментарът бе направен по повод повторното предложение на Валери Симеонов лотарийните игри да станат държавен монопол. Симеонов дори обяви, че е получил подкрепата на премиера по въпроса.

Безлов прогнозира, че се задава изключително „тежък сблъсък, който може сериозно да разклати политическите съотношения в страната“. Предвид войната в хазарта, която тече в момента между двата най-големи хазартни оператора, е трудно да се направи прогноза, допълни експертът.

Безлов напомни, че талончетата за търкане са на "мода" от 2012 г., като до този момент е имало монопол на държавата.

Той допълни, че когато бе позволено частен оператор да участва, прогнозите са били оборот от 60-70 млн. лв. годишно. В момента обаче се наблюдава оборот между 300 млн. лв. и 400 млн. лв. "Това е гигантски оборот", е категоричен експертът.

Той коментира и въпроса дали предложените от Валери Симеонов промени са в защита на интересите на данъкоплатците или са удар по определени бизнес интереси.

"Става дума за около 3% от БВП на страната. За 2018 г. единствено Македония и Малта са пред България, но Малта е специален случай, защото там са регистрирани всички големи световни оператори. За България това е огромно число. Става дума за около 3.2 млрд. лв. за 2018 г. Това е много рязък и бърз ръст на хазарта от 1.2 млрд. през 2007 г. да кажем. В случая не включваме международните хазартни оператори", посочи Безлов.

По въпроса дали е решение забраната на частните лотарийни оператори експертът от ЦИД поясни, че има страни, които са избрали този модел на регулация – монопол върху офлайн игрите: това, което може да си купите в специализирани будки, а онлайн игрите не може да ги ограничите поради европейското законодателство. Той даде пример с Швеция и Финландия, които са водили дълги съдебни битки заради английските хазартни оператори. Те са успели да премахнат държавните регулации в доста европейски страни.

В България хазартният туризъм има доста голям процент участие и е добре, ако се прибегне до промени, да не се лишава икономиката от тези приходи от туристи, които идват специално, за да играят, подчерта още Тихомир Безлов.

Според него темата за хазарта се появява периодично след 1990 г. "Преди влизането ни в ЕС се беше появила покрай безмитните магазини. През 2018-а имаше проект, който не беше лош, за ограничаване на рекламата и местата, където може да се закупуват билети и въобще да се играе", посочи експертът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови