ГЕРБ и РБ преподписват коалиционното споразумение догодина

OFFNews 18 декември 2015 в 13:41 2267 0

Преподписването и актуализирането на коалиционно споразумение между ГЕРБ и РБ най-вероятно ще стане догодина, а не до края на тази.

Това стана ясно от думите на вицепремиера по коалиционната политика Румяна Бъчварова.

Тя каза, че в началото на следващата седмица ще водят разговори между ГЕРБ и РБ по темата.

Не виждам причина да се бърза. Ние нямаме повод или основание да искаме преподписване на това споразумение. Това става по една ясна причина - нека всяка една от партиите да го подпише отделно, обясни Бъчварова.

По думите й така ще е ясно точно с кои партии от РБ е в коалиция ГЕРБ, след като ДСБ излязоха в опозиция, но останаха част от Блока, който пък остана в управлението на страната. Според нея така реформаторите ще бъдат оставени "да си решат сами вътрешните проблеми".

Тя подчерта, че от ГЕРБ имат яснота как ще продължи управлението от тук нататък. "Надявам се колегите да се чувстват по-уверени в нашия ангажимент. Особено след новия министър аз не виждам основания за съмнение", каза тя.

Бъчварова обясни, че реформата ще бъде доведена докрай "ако имаме възможност, защото ако някой иска да предизвика предсрочни избори, ще осуети този план".

До темата за актуализация на коалиционното споразумение се стигна след оставката на бившия правосъден министър Христо Иванов и минаването на ДСБ в опозиция заради промяната в последния момент на разпределението на квотите във ВСС. Реформаторите обаче останаха в управлението и поискаха актуализация на коалиционно споразумение.

Премиерът Бойко Борисов също заяви, че иска преформатиране на коалиционното споразумение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови