ГЕРБ и ДПС предлагат общинските съветници да отпаднат от антикорупционния закон

OFFNews 17 декември 2018 в 21:33 6079 0

Да отпадне задължението на общинските съветници да декларират имущество, несъвместимост и конфликт на интереси. Това предлагат ДПС и ГЕРБ с нови изменения в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Законопроектът е внесен днес от шефа на парламентарната правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ и депутатът от ДПС Хамид Хамид.

С измененията на антикорупционния закон изцяло се изваждат общинските съветници от списъка на лицата, задължени да подават декларации за имущество, интереси и несъвместимости, и подлежащи на проверка за корупция като заемащи висши публични длъжности.

В мотивите към законопроекта е посочено, че приблизителният брой на общинските съветници е 5400 лица, като техният състав е динамичен. Ако те фигурират в закона, "ще се блокира системата на деклариране на лицата, заемащи висши публични длъжности, без да се прецени разходите за реализация на този вид дейност, като използваните средства ще надвишат значително ползите".

Това е вторият проектозакон за промяна на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, който ГЕРБ внася за последната седмица.

На 14 декември Народното събрание прие на първо четене измененията в ЗПКОНПИ, които отново бяха внесени от Данаил Кирилов. Те предвиждат при прекратено наказателно производство да няма законова пречка за отнемане на незаконно придобито имущество в полза на държавата.

От ГЕРБ предложиха промените на 10 декември след тълкувателното решение на Върховния касационен съд, според което прекратяването на наказателно дело е абсолютна пречка за внасяне на иск за конфискация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови