ГЕРБ и БСП: Медии ще се санкционират само за груби нарушения в предизборна кампания

ОFFNews 07 февруари 2014 в 09:20 7319 3

Татяна Буруджиева
Татяна Буруджиева

Народните представители от левицата и ГЕРБ защитиха прокараната промяна между първо и второ четене на Изборния кодекс, която предвижда санкции за медии, накърняващи доброто име на кандидат-депутатите.

Вчера от ГЕРБ успяха да вкарат промяната, която, по думите на Десислава Атанасова, трябва да се справи с черния пиар по време на предизборните кампании. Текстът на ГЕРБ гласи, че се забраняват кампании, които противоречат на добрите нрави и накърняват честта и доброто име на кандидатите. При нарушения в регламента от страна на медиите засегнатите кандидати и формации могат да подадат жалба до ЦИК в срок до 24 часа след излъчване на съответното предаване. Предложението на ГЕРБ бе подкрепено и от представители ан всички парламентарни групи.

В сутрешния блок на Нова телевизия Татяна Буруджиева (КБ) и Десислава Атанасова (ГЕРБ) бяха категорични, че текстът не е за сплашване на медиите, а цели да предотврати фрапиращи нарушения. "Това е редакция на текст, какъвто имаше и досега. Голям беше този спор", каза Буруджиева. Тя сподели и личен опит в подобно дело - преди две години станала подсъдима за уронване на престиж след участие в сутрешен блок. "Искам да Ви кажа, че в момента, в който някой заведе дело, не са никак прости и лесни нещата да се докаже това. Не можем да влезем в хипотеза, че едно заглавие ще доведе до тежки нарушения или наказания", обясни на гилдията народната представителка.

"Текстът не визира случаите, когато има престъпление (от страна на кандидат-депутат - б.р.) или медиите са установили грубо нарушаване на обществения ред или конфликт на интереси например", разясни на свой ред Десислава Атанасова. Тя обаче не уточни какво се случва, ако нарушенията не са така "груби".

 "Колкото досега сте могли да бъдете наказани, толкова ще е и с този текст. Щом досега не сте наказвани, явно описаните в текста случаи излизат извън вашата практика", успокои водещите Татяна Буруджиева.

 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!