Георгиева: Напускането ми на ЕК няма връзка с кампанията за шеф на ООН

OFFNews 30 октомври 2016 в 12:49 8781 5

Кристалина Георгиева.

Напускането на ЕК няма никаква връзка с кампанията за генерален секретар на ООН, заяви пред БНР българският еврокомисар в оставка Кристалина Георгиева.

Тя уточни, че учаситето ѝ в надпреварата за шеф на ООН е било резултат от това, че няколко източноевропейски страни са помолили Борисов да я издигне - като последен шанс Източна Европа да получи тази позиция.

Според Георгиева постъпката на премиера е била правилна: "Правилно беше и моето решение. Аз нямам никакво съжаление за това, че опитахме".

Аз съм много благодарна на президента на Световната банка, че ми направи това предложение и че смята, че аз съм точно този човек, който може да бъде първият главен изпълнителен директор в Световната банка. Когато се появи такава възможност, разумният отговор е един и той е „Да”, каза още Кристалина Георгиева.

Винаги сме имали и ще имаме еврокомисар. Но само един път можем да имаме главен изпълнителен директор на Световната банка. Този пост е много значим. Той се създава за първи път в историята на групата на Световната банка. За първи път в едни ръце се дава управлението на най-голямата съставка на тази група, която се занимава с финансиране на проекти в страните със среден доход и в най-бедните страни, коментира Георгиева.

Европа е собственик на около 30% от институциите в групата на Световната банка и е много важно да използва своята инвестиция там добре. В дискусията в Съвета на директорите на Световната банка представителите на Европа са били изключително доволни, че има шанс европеец да заеме позицията, допълни тя.

Благодаря на всички, които са ме подкрепяли и ме подкрепят. Това не е сбогом! Довиждане е! Обичам България и се гордея много с това, че мога да работя така, че за България ефектът от моята работа да бъде положителен, каза още Георгиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

6

Нострадамус

01.11 2016 в 17:59

Тая идиотка ни лъже, като си мисли, че всички сме тъпи идиоти, като тоя който я окепази, нашето Слънце...

20699

4

Новак

30.10 2016 в 17:12

изглежда сякаш си вярва, а и има логика в думите й. Но погледнато отстрани си е спасяване на кожата и избягване на неудобни въпроси.
След като стана ясно за натиска на Меркел вурху Боко, става малко нагло да се излиза с тезата за "молбата на някои източно европейски държави". Вярно, че Меркел е от Източна Германия, но няма ГДР от доста години.
Да изкарва Тиквун смел герой е меко казано наивно (направо глупаво)- номерът, който направиха след осирането на Р. Желева не вървеше - нито Бокова се изложи като онази калинка (по-скоро от тук я провалиха), нито ООН е ЕК. Това че Тиквун не прави разлика е негов проблем. Беь съмнение првдложението за работа в СБ е лично признание, но дано не намеква, че като шеф в СБ ще отпуска кредити на България с връзки

63994

2

Red or Dead

30.10 2016 в 13:12

Айде молим без фотки на......крокодили в неделя баш по обед...