Дончев: Имаме запас от отлични кандидатури за заместник на Георгиева

OFFNews 28 октомври 2016 в 22:13 8483 3

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че управляващите имат достатъчен запас от отлични кандидатури за поста на Кристалина Георгиева.

Българският еврокомисар с ресор хуманитарна помощ и заместник-председател на ЕК по бюджет и човешки ресурси подаде оставка, за да стане шеф в Световната банка. 

България трябва да излъчи такъв кандидат, който да е достоен за изискванията на "това портфолио", като стремежът е да се запази същото, а защо не и заместникпредседателското място, коментира Дончев.

На въпрос дали номинацията ще е на жена той отговори, че "не бива да влизаме в опасност да нарушим джендър-баланса в ЕК".

Вицепремиерът все пак подчерта, че номинацията тепърва ще се обсъжда от правителството.

По думите му основното в случая не е, че Кристалина Георгиева е подала оставка от поста си в ЕК, а, че ще заеме изключително важен пост в Световната банка, което безспорно е силно персонално нейно постижение, но и постижение за България, защото имаме още един българин в ръководството на световна организация.

Той остави "без коментар" въпроса дали кабинетът е знаел предварително за решението на Георгиева, или е бил изненадан от новината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12128

2

Minddestruction

29.10 2016 в 03:10

Изобщо имат дълга резервна скамейка с наредени ... тикви, произведени в Рабфак, Симеоново, Библеотекарския и пр. водещи образователни институции, които са в челната десятка на всички класации и всички времена.