Георги Кадиев: Искаме да подпишем споразумение с ИТН, за да няма импровизации

OFFNews Последна промяна на 26 юли 2021 в 19:49 1972 0

Нашето изискване е да подпишем споразумение - не коалиционно, защото "Има такъв народ" не искат такова, а споразумение за подкрепа, в което да има подкрепа и да няма импровизации, посочи Кадиев.

Това заяви депутатът от "БСП за България" Георги Кадиев пред БНТ. 

"В момента най-важен е начинът, по който ще се проведат преговорите с "Има такъв народ" и най-вече решението да подкрепим ли правителство или не, защото, ако ние не го подкрепим, остават два варианта - или го подкрепят ДПС, или отиваме на избори", смята Кадиев. По думите му "това е просто математика". 

"За да не стане така, че следващият министър-председател да изкара някакви свои идеи, които никога никой не е одобрявал, никой никъде не е гласувал за тях, затова искаме споразумение, в което конкретно да са разписани конкретните неща", подчерта той.

Кадиев заяви и, че разбира "Има такъв народ": Те искат да бъдат със свободни ръце, но с 65 гласа не могат да го постигнат. Партньорството е вид брак, в който са ясно описани задълженията на партньорите. Ние искаме това. Така всеки знае собствените си интереси, знае къде са неговите граници и лимити, къде може да прави компромиси и къде не.

Според него мандатът, получен от пленума на БСП, е за продължаване на преговорите по експертни групи. "Мандатът е и за това окончателното решение да бъде взето на следващо заседание на Национален съвет, а след това и от съвета на коалицията. "Дори да се уточним за политиките, ако не се уточним за лицата, които ще изпълняват политиките, няма как да вземем решение за подкрепа", отбеляза депутатът от БСП.

Кадиев посочи и че приватизацията на ББР е неприемлива за БСП. По думите му друга тема, по която имат разминаване с ИТН, е за затварянето на мините.

"За мен това е червена линия, която ние трябва да изчистим. Ние сме поели ангажимент, че ще преговаряме с Брюксел, ще направим всичко възможно да накараме следващото правителство да преговаря с Брюксел за отлагане на затварянето на мините", подчерта той.

Дълбоко в съзнанието си аз знам, че искам правителство, призна Кадиев и допълни, че в името на това да се избегнат негативните последици от липса на управление, биха направили компромиси, но все пак има червени линии, които трябва да се решат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови