Ген. Атанасов: Дестабилизацията в България е победа за руснаците

Реформите заради Плана за възстановяване и запазване на членството в ЕС и НАТО са основен национален интерес, посочи депутатът от ДБ

OFFNews 13 юни 2022 в 09:48 3187 2

Ген. Атанас Атанасов

Снимка БТА

Ген. Атанас Атанасов

“Дестабилизацията на политическата обстановка в България е някакъв вид победа за руснаците”, заяви в предаването “Здравей, България” ген. Атанас Атанасов от “Демократична България”.

По думите му дестабилизацията на политическата сцена в страната обслужва руски интереси.

“Голяма част от ефектите на войната върху Европа, и съответно върху България, дават своето отражение. Русия има интерес да бъде пробита евроатлантическата общност и най-слабото звено се оказа България”, заяви Атанасов.

“Някои от играчите, които участват във вътрешнополитически аспект, може и да не си дават сметка за това”, каза още той.

Според него българският национален интерес в момента е насочен към милиардите от Плана за възстановяване, заради които трябва да бъдат променени 22 закона до декември.

“Ако няма парламент до декември месец, ние не можем да изпълни тези условия за реформи и няма да получим тези пари”, обясни Атанасов. 

А за да има парламент, са нужни преговори между всички политически сили, които са в управлението, и консолидация около евроатлантическата ос, смята той.

“ДБ сме последователна и лоялна политическа сила. Ние смятаме, че настоящото правителство е изключително полезно за България, затова сме участвали в съставянето му и в неговата подкрепа. Ще се опитаме да направим необходимото да бъде задържано”, каза още депутатът от “Демократична България”.

Да запази България евроатлантическата си ориентация е друг основен национален приоритет, посочи той. “Вторият ми страх е, че би могло в България да има преформатиране на политическото пространство и да се получи мнозинство, което да поиска излизане на България от НАТО и ЕС. Това не трябва да се допуска”, заяви Атанас Атанасов.

Депутатът отказа да коментира дали ДБ биха станали партньори с ГЕРБ и ДПС.

“Има първа политическа сила, която трябва да отговори на тези въпроси”, смята той. “Ние сме готови на такъв тип разговори, но нека не изпреварваме събитията. Аз смятам, че би трябвало да се търси подкрепа за настоящото правителство и извън настоящото мнозинство”, допълни Атанасов и попита: “Тези, които са в опозиция и които осъзнават същите рискове за България, те готови ли са да направят компромис за интересите на страната?”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови