Галъп: Всеки втори приема ГЕРБ и БСП за корумпирани партии

OFFNews 05 септември 2017 в 15:15 7466 5

Българите масово възприемат политическия елит за корумпиран. Всеки втори счита ГЕРБ за корумпирана партия, точно толкова пълнолетни българи мислят същото и за БСП.

Данните са от национален, представителен за пълнолетното население телефонен сондаж сред 802 интервюирани, проведен на 3 и 4 септември. Изследването е на „Галъп интернешънъл“.

По отношение и на двете партии - ГЕРБ и БСП, еднакъв дял (по 37%) са на противното становище: че не са корумпирани.

На въпроса коя от тези две партии е по-корумпирана разпределението на мненията е: ГЕРБ - 37%, БСП - 26%, и двете - 17%.

Двата основни скандални случая, които се тиражират от медиите - т.нар. „Суджукгейт“ и „Цанков камък“, са достигнали до огромното мнозинство от избирателите - съответно до 70% и 84%.

Над два милиона българи твърдят, че лично знаят и за други случаи на партиен рекет, на облагодетелстване на партии чрез ''доброволни'' дарения.

За КТБ вече се е оформила доминираща интерпретация в масовото съзнание - за 70% от пълнолетните българи банката е умишлено фалирана, за да се разграбят активите й. Всеки шести (15%) счита, че вината изцяло е на банкера Василев, а 6% са съгласни и с едното, и с другото.

По отношение на контрола над предвиждания нов антикорупционен орган данните на „Галъп интернешънъл“ са следните: повече от две трети от българските избиратели (70%) приемат, че президентът трябва да има водеща роля в това отношение. 21% подкрепят предложението контролът да бъде в ръцете на самите управляващи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8005

5

Dafina Rashkova

11.09 2017 в 22:19

У нас да бъдеш на власт е ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАШ, а не да направиш нещо за народа и държавата си! :( Дали ще слугуваш на Запада, или на Изтока, цената е потъпкани национални интереси, зависимост и вътрешно ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ, удобно за управляващите!

14469

2

случайно прочетох

05.09 2017 в 16:28

Галъп, странно защо са пропуснали към възможните от говори за фалита на КТБ, да включат Пеевски и Цацаров.