Фирмите вече ще носят отговорност за всички таксиджии

ОFFNews 07 април 2016 в 12:16 3013 0

Депутатите приеха окончателно въвеждането на т. нар. "алтернативен данък" за всеки таксиметров автомобил, който ще е от 300 до 1000 лева.

Това стана с приемането на второ четене на промените в Закона за местните данъци и такси.

Точният размер на данъка в отделните общини ще се определя от общинските съвети . Той ще се плаща още от следващата година, но общините ще трябва да определят колко точно ще е до 31 октомври. Размерът на новия данък ще може да се променя ежегодно.

С проекта се позволява таксита да карат и водача, извършващи дейността от името на регистриран превозвач, но за своя сметка. Такава възможност имаше и преди септември миналата година и от нея се възползваха т.нар. „копърки“ - таксита, които возят на завишени цени. Тогава тази възможност беше премахната по предложение на ГЕРБ и "копърките" бяха забранени.

Днес отново по предложение на ГЕРБ тази възможност за превоз за собствена сметка беше разрешена от закона. Тя се въвежда със задна дата - от 1 април, защото тогава забраната влезе в сила.

Сега обаче водачите ще са длъжни да сключват писмен договор с регистрирания превозвач, от името на който работят. След това той ще се вписва в публичен регистър. Таксиметровите компании ще трябва да обявяват и списъци с всички водачи, които возят от името на фирмата им. 

Въвежда се и солидарна отговорност на фирмите, ако някой от шофьорите, които работи от тяхно име, причини щети при превоз на пътници.

Приемането на промените в Закона за местните данъци и такси се забави, защото в края на миналия месец той беше оттеглен от седмичната програма на депутатите. Причината беше, че от АБВ обявиха, че имат резерви. Вечерта на същия ден последва протест на таксита, който блокира "Орлов мост" и приключи след разговор с транспортния министър Московски. Ден по-късно ГЕРБ и АБВ се разбраха. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови