Феноменът 15/15 за три от големите партии в Бургас

OFFNews - Бургас 27 март 2017 в 10:48 6156 1

Ася Пеева (на снимката) събира сумарно повече гласове от всичките й колеги, взети заедно, с които е на снимката

Феноменът 15/15, при който е отбелязан номерът на бюлетината на дадена партия и същото число при избора на преференция, сработи на тези избори за три партии в Бургас – ГЕРБ, БСП и ДПС.

11-ата в листата на ГЕРБ Ася Пеева, председател на Жени ГЕРБ в Поморие, е събрала най-много преференции след водача на листата Ивелина Василева. 6057 (8.61% от гласовете за партията) са отбелязали номер 11 на две места в бюлетината и така Пеева излиза на второ място в нея, оставайки зад себе си втората в подредбата Диана Саватева, журналист, от гражданската квота на партията.

Същото пренареждане се вижда и при другата голяма партия БСП. Десетият в листата Димитър Стоянов има най-много гласове след лидера Петър Кънев, партията беше също под номер 10 в избирателния списък. 4566 души са отбелязали вот за Стоянов (10.05 %), а малко над 1000 за втория в листата Николай Тишев, който е областен и общински председател на социалистите в Бургас. Изненадата, в този случай, е по-малка, тъй като Стоянов провеждаше силна преференциална кампания.

Аналогично пренареждане се е получило и при ДПС, които бяха с номер 9 в бюлетината. Ангел Исаев, бившият кмет на бившето село Рудник (сега – квартал на Бургас), е получил 3366 гласа (16.92 %) и измества вторият в листата досегашният депутат няколко мандата Дурхан Мустафа, за когото предпочитание са дали малко над 2 600 души. Водач на листата в Бургас е Камен Костадинов, който бе на чело и на тази във Велико Търново.

При другата голяма формация в Бургас, „Обединени патриоти“, пренареждане няма. Водачът на листата Валери Симеонов има и най-много преференции - 84,72 % от общия брой гласове за партията.

Все още не е ясно разпределението на мандатите в областта, както и дали кандидатите, пренаредили листите, ще се възползват от правото си да влязат в парламента.

В Бургас, ГЕРБ спечели убедително вота с 35.74%. БСП са втори с 23.08%, коалицията „Обединени патриоти“ са трета сила с 10.17%, четвърти са ДПС с 10.10%. В подредбата следват ДОСТ, „Воля“, „Реформаторски блок – Глас народен“, Движение „Да, България“, „Нова република“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови