Фалшивите отзиви при онлайн търговията се забраняват и ще има сериозни глоби

Ако няма информация за оборота, санкцията ще е в размер на 3,92 млн. лв.

Ангел Марковски 19 януари 2022 в 17:36 7901 0

Снимка БТА/Владимир Шоков

Божидар Божанов

При онлайн търговията се забранява използването на фалшиви неверни отзиви на потребители. Магазините се задължават да предоставят прозрачна информация за търговеца, начина за класиране в търсачките, автентичността на отзивите на потребителите. Това е заложено в промени в Закона за защита на потребителите, които бяха приети днес на първо четене от Парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии.

Промените въвеждат правилата от европейска директива, които предвиждат увеличаване на размера на глобите и имуществената санкция за нарушение на разпоредбите за широко разпространени нарушения в общността.

Имуществената санкция ще е в размер до 4% от оборота на предходната финансова година, ще се взема под внимание обаче дали той е реализиран в съответната държава или във всяка една от държавите в Европейския съюз.

Ако няма информация за оборота, санкцията ще е в размер на 3,92 млн. лв.

Промените уреждат и начина за предоставяне на информация на потребителите, преди те да бъдат обвързани от предложение за сключване на договор с онлайн магазин.

Промените, чийто вносител е Министерският съвет, бяха представени пред депутатите от комисията от заместник-министъра на икономиката и индустрията Димитър Данчев. Той подчерта, че със законопроекта се увеличава размерът на глобите и имуществените санкции за нарушения, което цели да подобри прозрачността в работата търговците, в това число на електронните магазини.

Подкрепа за законопроекта изрази и министърът на електронното управление Божидар Божанов, който отбеляза, че страната ни трябва с възможно най-бързи темпове да въведе в местното законодателство европейските директиви в тази област.

Положително становище изрази и председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, според когото новите текстове ще въведат по-голяма яснота за клиентите относно стоките, както и относно търговеца, от когото ги закупуват. Маргаритов подчерта, че комисията има капацитет да извършва проверки и налага санкции по новите текстове, ако те бъдат окончателно приети от законодателния орган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови