Exacta Research: ГЕРБ – 22 %, БСП – 19 %, ДПС, АБВ и Бареков - 6 %

OFFNews 18 февруари 2014 в 19:15 5134 22

Снимка: sxc.hu
Снимка: sxc.hu

Ако изборите за евродепутати бяха на 11 февруари, ГЕРБ би получил 21,7% от гласовете на българите, а БСП – 19,2%.

Това показват данните от национално представително изследване на Exacta Research Group, проведено по поръчка на Агенция „Фокус” в периода 5 - 11 февруари.

В сондажа са участвали 1000 респонденти в 86 населени места на страната.

ДПС, АБВ и "България без цензура" получават по 6 %, Реформаторският блок - 5,6 %, Обединението "НФСБ - ГОРД - НИЕ" - 3 %, "Атака" - 1,8 %.

"Няма да гласувам" са отговорили 25,6 % от респондентите.

Според Exacta Research Group, АБВ не дърпа повече от 10-15% от избирателите на БСП и вероятно съумява да привлече периферия. „България без цензура” е във възходящ тренд през последните месеци, като печели привърженици главно сред българите с патриотични нагласи, но дърпа малки дялове и от електоратите на двете големи партии. Партията на Николай Бареков е популярна сред младите българи, както и сред хората на възраст между 50 и 60 години. Влиянието й расте сред българите със среден стандарт и сред жителите на градовете извън столицата. „България без цензура” съумява да интригува част от избирателите, за които се борят и НФСБ, и Атака.

Без промяна за последните два месеца остава делът на българите, според които кабинетът ще изкара мандата си до край. Това са 34% от респондентите, предимно хора на възраст над 60 години, живеещи в малките градове на страната, показват данните от сондажа на Exacta Research Group.

Споделящите мнението, че за страната ще е по-добре, ако се проведат предсрочни избори са значително повече – 47%. Най-често очакват предсрочен вот младите българи, хората на възраст между 40 и 50 години, високообразованите респонденти, както и жителите на столицата и на градовете-областни центрове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!