Проучване: Кабинетът губи подкрепа, предсрочните избори са предпочитани

OFFNews 18 февруари 2014 в 12:15 2905 4

Одобрението на парламента и кабинета продължава да пада, а 47% от българите са на мнение, че трябва да има предсрочни парламентарни избори. 

Това показват данните от национално представително изследване на Exacta Research Group, проведено по поръчка на агенция „Фокус" в периода 5 - 11 февруари т.г. В изследването са обхванати 1000 пълнолетни български граждани в 125 гнезда в 86 населени места на страната.

34% от анкетираните, предимно хора на възраст над 60 години, живеещи в малките градове на страната, смятат че правителството ще изкара пълния си мандата.

Най-често очакват предсрочен вот младите българи, хората на възраст между 40 и 50 години, високообразованите респонденти, както и жителите на столицата и на градовете-областни центрове.

Февруарското изследване на „Екзакта" регистрира продължаващ спад в популярността на парламента и правителството. За последните два месеца парламентът губи 4% одобрение, а правителството 2%. Съответно с по 4% се покачват дяловете на неодобрение към работата и на двете институции.

В средата на февруари парламентът е одобряван едва от 15% от българите, а правителството - от 25%. Три четвърти от участвалите в изследването не одобряват работата на Народното събрание, а правителството е неприемливо за две трети от българите. 

Кабинетът е подкрепян главно от симпатизантите на управляващите. 74% от електората на БСП и 70% от този на ДПС одобряват работата на правителството.

За последните два месеца премиерът губи 2% от одобрението за работата си и качва също толкова неодобрение.

В момента подкрепа за Пламен Орешарски декларират 30% от българите, като неодобрението към него е двойно по-високо - 60%. Добри оценки дават главно привържениците на БСП - одобряват го 84% от тях, както и 67% от симпатизиращите на ДПС.

В сравнение с декември 2013 г., с по 5% нараства одобрението за работата на полицията и на армията. По 2% ръст бележи и доверието към съда и прокуратурата.

След трусовете в Българската православна църква и стремителния спад на обществено доверие към нея от края на 2013 година, през февруари 2014 г. регистрираме ръст на одобрението към тази институция с 8%. През февруари расте одобрението и намалява неодобрението и към Патриарх Неофит, който сега е одобряван от 48% от българите.

През февруари Йорданка Фандъкова отново е най-одобряваният български политик с 51% одобрение. Президентът Росен Плевнелиев заема второто място сред най-харесваните от българите политици с 43% одобрение, като положителните оценки за неговата работа са приблизително равни на отрицателните. Трети сред харесваните български политици с 37% одобрение и същевременно най-одобряван ляв политик продължава да бъде Георги Първанов. Той губи 4% одобрение, в сравнение с декември, като и неодобрението му след рестарта на проекта АБВ нараства с 6%. Георги Първанов в момента е одобряван от 55% от симпатизантите на БСП. Половината социалисти, участвали в настоящото изследване твърдят, че одобряват едновременно и Георги Първанов, и Сергей Станишев. Това показват данните от национално представително изследване на Exacta Research Group.

Четвърти е Бойко Борисов с одобрение от 34%, като лидерът на ГЕРБ добавя 2 пункта одобрение за последните месеци. Неодобрението към него е 56%. Бойко Борисов е и най-одобряваният председател на парламентарна група и най-подкрепяният лидер от своя електорат (одобряват го близо 90% от избирателите на ГЕРБ).

Петото място заема Ивайло Калфин, одобряван от 32% от българите и от 56% от симпатизантите на БСП.

На шесто място се нарежда премиерът Пламен Орешарски, който е одобряван от 30% от участвалите в изследването. Неодобрението към премиера възлиза на 60%.
На седмо място по одобрение е посочена Лиляна Павлова с 29% одобрение и 40% неодобрение.

Още три дами, които активно присъстват на политическата сцена, печелят симпатии и приблизително равни позиции в топ 10 на българските политици. Това са: Мая Манолова (с 25% одобрение), Татяна Дончева (с 25% одобрение) и Цецка Цачева (с 24% одобрение).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!