Елена Йончева със запис срещу министър Боил Банов

OFFNews 30 януари 2019 в 10:00 8836 2

Министърът на културата Боил Банов е обектът на разследването, което Елена Йончева представя днес. 

Става дума за ремонта на Ларгото, той не е защитил държавния интерес, стана ясно от думите й. Разходвани си европейски средства, манипулирани са условията на обществена поръчка. Става дума за корупция в строителството и злоупотреба с държавни средства в качеството му на зам.-министър на културата през 2016 г. 
Тя представи запис от разговори на Банов, в които той съдейства за опрощаването на поне 700 хиляди лева неустойка на фирмата. 

Йончева пусна записа от разговора в кабинета в министерство на културата, направен от служител, участвал в разговора на 24 март 2016 г.  Тя го нарече аферата "Ало, Банов съм". В диалога участват служителите на МК Татяна Цветанова, директор „Дирекция правна“, Ангел Ангелов, дирекция „Европейски програми“ и арх. Мечкунов, ръководител на проекта от страна на Министерство на културата“. 

Служителят, направил записа, е забавил оповестяването му, от страх, стана ясно още на пресконференцията. 

Сигналът ще бъде подаден до прокуратурата и ОЛАФ, обяви Йончева. БСП иска оставката на Боил Банов. 

Античният комплекс "Сердика" струваше 15 милиона лева, платени с пари от ЕС и съфинансирани от държавния бюджет. Изпълнител на проекта е дружеството ДЗЗД "Антична Сердика", в което варненската "Пътища и мостове" държи 50 на сто. Останалите участници са държавната фирма "Реставрация" с 30-процентен дял, "Пътстрой-Варна" - с 10%, и "Финанс Груп 2013" - останалите 10 на сто. 

През март миналата година Министерството на културата заведе дело срещу строителните фирми от консорциума, искът бе за 754 000 лв., заради забавени срокове за предаване на обекта и неточно изпълнение на договорените строително-монтажни работи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12024

2

Хубаво е да има такива разследвания и е много вероятно Елена Йончева да има основание.

Обаче ако ще говорим за корупция, тя трябва да направи поне едно разследване и на БСП. Те са управлявали през половината време след 1989 г. - не е като да няма поводи да бъдат разследвани.

Ако Елена Йончева наистина е такъв изявен борец за правдата, трябва поне веднъж да разследва и тяхното управление. Само това би бил обективен журналистически подход. В противен случай се налага мнението, че тя просто си прави ПР за евро-изборите.

И така, г-жо Йончева, можете ли да разследвате и БСП??? Ако го направите, аз лично ще гласувам за вас.

4000

1

НъКъ

30.01 2019 в 11:15

Милата!