Елена Йончева: Проблемите с върховенството на закона в България са по-сериозни, отколкото предполагаха в Брюксел

OFFNews Последна промяна на 24 септември 2021 в 17:07 1292 5

Елена Йончева

Снимка БТА/Минко Чернев

Европейските депутати дойдоха в България, защото има системен проблем с върховенството на закона, борбата с корупцията и свободата на медиите. Задачата на мисията на Мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент (ЕП) е да предизвикаме дебат за това, както в България, така и в ЕП. Ще търсим отговори и от следващото правителство в България, защото по-сериозните реформи могат да се случат само при редовен кабинет и подкрепа в Народното събрание.

Това коментира Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, след края на мисията на Европейския парламент в България, от която тя беше част. Делегацията включваше представители на всички политически групи. В София те се срещнаха с президента Румен Радев, главния прокурор Иван Гешев, министри, журналисти, неправителствени организации и с омбудсмана.

Най-важното е, че насочихме вниманието на Европейския парламент към България. Когато бях избрана за европейски депутат през 2019 г., в Брюксел не знаеха за огромния мащаб на проблемите. Сега стигнахме до момента, в който всички са убедени, че трябва да бъдат предприети спешни мерки, коментира още Елена Йончева. Тя открои две области, които са особено важни – свободата на медиите и борбата с корупцията. Независимо кой е на власт, трябва да се създадат такива правила, така че европейското финансиране за медиите да е прозрачно и според ясни критерии, според нея. Борбата с корупцията ще намали бедността, която прави хората зависими, смята още тя.

Елена Йончева посочи, че Планът за възстановяване и развитие ще предостави огромни възможности за държавата, но е изключително важно европейските средства, които се очакват по него да бъдат прозрачно усвоени, защото в противен случай ще потънат без никакъв ефект. Евродепутатът припомни изследване на ЕП, което показва, че България годишно губи 11 млрд. евро заради корупция.

Има прекалено голяма безнаказаност в борбата с корупцията. Тя е отрова, тя разяжда държавата, коментира и председателят на Мониторинговата група за демокрация София ин'т Велд. В същото време тя заяви, че е много окуражена, че е срещнала хора, които са показали решителност и готовност да осъществят промяна и да градят българското общество.

България е поела по верен път, заяви и Елена Йончева.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-9816

4

vas_sashka

25.09 2021 в 15:34

Ваzulijn, кака и за тях ще каже “добра” дума,, но първо да изчистим, гнидите, въшкитте и бълхите а после ще гледаме големия добитък … пък и Коледа идва -Дзъ дзън Дзън :-)

2732

3

zuljin

25.09 2021 в 13:51

Сашке смешен си... Прокопиев, Радев, Цветан Василев... обаче услужливо пропускаш да говориш за свинята и неговите слуги?!?!?

950

2

DARTH VADER

25.09 2021 в 01:15

ДЪЛГИ ГОДИНИ ПАРТИЙНАТА ЗАДАЧА НА ТОВА "НАШЕ МОМИЧЕ" БЕШЕ ДА ЛЕГИТИМИРА БАТЕ СЕРГЕЙ КАТО МЪЖ
СИГУРНО НЕ Е ЛЕСНО ДА ДЕЛИШ СПАЛНЯТА СИ С НЯКОЙ,КОЙТО И ХАБЕР СИ НЯМА ОТ ЖЕНИ...
ПАРТИЙНО ПОРЪЧЕНИЕ ОБАЧЕ-НЯМА МЪРДАНЕ
ТЯ СЕ СПРАВИ БЛЕСТЯЩО И ПОЛУЧИ ОТПЛАТАТА СИ...

-9816

1

vas_sashka

24.09 2021 в 19:31

Перачката Мильончева, аверка на Цветан Василев, говори за върховенство на закона ?