Електронното гласуване трябва да се отложи заради сигурността, смята М. Константинов

OFFNews 04 декември 2017 в 11:45 5404 1

Проф. Михаил Константинов

Изборният експерт проф. Михаил Константинов препоръчва да се забави въвеждането на дистанционно електронно гласуване заради рискове със сигурността.
В интервю БНР той обясни, че не става въпрос за буквално връщане назад, а за много внимателно обмисляне на рисковете.

"САЩ, Холандия, Германия, Франция и други високотехнологични държави в момента се отказват от този вид гласуване, докато не се изчистят проблемите. Моят апел към българските политици е да не скачаме с главата надолу веднага в това дълбоко море, а първо да се преценят рисковете и да се види към какви технологии отиваме."

Той посочи, че не вижда смисъл да се променя избирателната система от пропорционална към мажоритарна, но настоящата система може да се подсили с мажоритарни елементи, за да отговори на очакванията на избирателите.

"Българската избирателна система е от типа, който се използва в 20 държави от общо 28 в момента в ЕС, така че тя отговаря на преобладаващия тип избирателна система, добави проф. Константинов. Освен това в ЕС има две мажоритарни системи, а една от тях скоро няма да е член на ЕС – Великобритания. Ще остане само Франция, която е мажоритарна. Шест държави имат смесена система. В този смисъл българската система не е изключение, тя е правилна за ЕС, но така или иначе
българите искат промяна и на тях действително трябва да има бъде отговорено позитивно и да се въведе един сериозен мажоритарен елемент в системата, който да включва отговорност на избраните народни представители пред техните избиратели. Ако се използва подходящо, преференциалното гласуване си е много хубав механизъм. Ние успяхме да дадем своя принос в практиката на преференциалното гласуване", коментира професорът.

На 11 и 12 декември ще се състои експериментално електронно гласуване у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

04.12 2017 в 12:07

Трябва да си доста изостанал с новостите в технологиите, за да поддържаш електронно гласуване.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков