Екатерина Михайлова: Близо сме до нови избори през лятото

OFFNews 11 април 2023 в 10:49 2992 4

Екатерина Михайлова

Снимка БГНЕС

Екатерина Михайлова

България се намира много близо до нови избори през лятото, прогнозира в сутрешния блок на БНТ преподавателят по конституционно право и бивш зам.-председател на парламента от СДС проф. Екатерина Михайлова.

"От това, което се вижда като реакции в рамките на една седмица, изглежда да сме близо - само две политически сили говорят и то говорят така, че разбираме, че не могат да си говорят. Другите мълчат. Разбира се, утре може би малко ще просветне с първия ден на парламента, но рискът да има нови избори е на хоризонта и лошото е, че ние сякаш започваме да свикваме с това", коментира тя.

Според нея е важно новият парламент да постигне съгласие по основни приоритети - евроатлантическата ни принадлежност. "Голямата цел е да запазим мира и да останем демократична и финансово стабилна страна. Въпросът е как ще бъдат формулирани и това е работата на хората, които се занимават с политика - да покажат рисковете, а да не се заиграват с дребни игрички. Ако трябва да дам съвет към политиците, е: седнете и направете приоритетите - това, което смятате за страната, че е важно", заяви тя.

Бюджетът за тази година е заложен на карта, а преговорите за правителство трябва да минат първо през преговори за политики, коментира още Екатерина Михайлова.

Проф. Михайлова определи предстоящия избор на председател на 49-ото Народно събрание като "не толкова трудна задача". Според нея процедурите по връчването на мандатите няма да се проточват.

"Бързо свикване на парламент не значи бързи консултации и бързо връчване на мандата, но всички знаци сочат в тази посока. Президентът притиска политическите сили, защото сроковете започват да бързат. Конституцията не е казала в какъв период от време трябва да проведе консултациите, има различни модели. Предполагам, че в рамките на следващата седмица ще започнат. Едва ли ще се бавят така, както беше в предходния парламент", каза проф. Михайлова.

Михайлова смята, че политическата криза поставя под риск демокрацията у нас.

"Опасно е политическите сили да оставят властта в ръцете на президента, защото това руши инструментите на демокрацията. А когато институциите спрат да работят, винаги се намират юнаци, които скачат на коня и повеждат със знамена и лозунги в незнайна посока. Случвало се е в другите страни. Нима в Германия не се е случило точно това преди години, когато идва хитлеризмът", коментира тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

4

Джендо Джедев

11.04 2023 в 12:10

Дърдоркото,

Ето какво казва Михайлова:

"Ако трябва да дам съвет към политиците, е: седнете и направете приоритетите - това, което смятате за страната, че е важно". А приоритетите са ясни - изтръгване на България от лапите на ОПГ ГЕРБ. Което значи прекратяване на тоя модел на управление защото е пагубен за страната. Е, как мислиш, Баце ти ще се навие ли? Малко съмнително... ;)

625

3

1215

11.04 2023 в 12:02

Само не ми е ясно каво ще избираме пак.Така наречените "политици" са се наговорили сякаш , да направят "възраждане" първа.Три години нищо не можаха да родят.Не са политици, а некадърни и безплодни кибици почиващи на стари лаври, включително и от костовата задруга./Винаги съм гласувал за тях/

-1395

2

AlexT

11.04 2023 в 11:51

Един съветски клоун, копейкин, НЯМА да ви иформира: в расия се ЛЕЖИ 25 години или се УБИВА за ПОЛИТИЧЕСКИ идеи и изказвания !?

Един руски клоун,копейкин, няма да ви спомене: че за ЕДНА АНТИвоенна рисунка на ДЕТЕ, баща му ще лежи 2 г в пандиза !?

Клоунът копейкин, няма да ви каже : ЛЕЖИ се в сибирска каторга, ако кажеш:бомбардираме ЖИЛИЩНИ сгради в Украйна !?

Един РУСКИ клоун няма да ви каже : работя за да стане и българския народ СТАДО,като 90 % от руското стадо, наречено „народ”!

Руският клоун копейкин, ЗАЩИТАВА и ще защитава путин – сатрапа, ерго, е СЪГЛАСЕН с всичко казано по- горе, с две думи .

Какви БОКЛУЦИ е раждала, възпитавала , образовала, ражда и сега „българска майка юнашка”.Съветско-руски !?

11462

1

dardorel

11.04 2023 в 11:20

Дори доказан демократ като Е.Михайлова не е авторитет за нахилените нарциси..

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки