ЕК заплаши с глоба Англия, ако не внесе още 2,1 млрд. евро в бюджета на ЕС

ОFFNews 27 октомври 2014 в 19:29 1900 5

Яцек Доминик
Снимка: Яцек Доминик

Европейската комисия заплаши да глоби Великобритания, ако страната откаже да внесе допълнителните 2,1 млрд. евро в бюджета на ЕС до 1 декември. Това заяви еврокомисарят Яцек Доминик. 

Законът налага на страните членки да внасят определена сума в европейския бюджет до 1 декември. Ако това не стане, Комисията може да наложи глоби, обясни Доминик.

На среща на високо равнище в петък британският премиер Дейвид Камерън обяви, че Обединеното кралство няма да заплати допълнителната сума от 2,1 млрд. евро. 

Новината за исканата допълнителна сума за бюджета на ЕС предизвика негодувание във всички британски партии, а острата реакция на Камерън се обяснява и с предстоящите избори за парламент през 2015 г.

България също е сред страните, от които е поискано да внесе допълнителни средства в европейския бюджет за 2014 година, съобщи в петък агенция Блумбърг.

Освен от Великобритания, допълнителни средства в размер между 6,5 млн. евро и 340 млн. евро са били поискани от България, Ирландия, Гърция, Италия, Кипър, Латвия и Малта.

Ако Великобритания откаже да плати, сумата от 2.1 млрд. евро ще бъде облагана с лихва от 2.5% всеки месец , като ще бъде увеличавана с 0.25% с всеки допълнителен месец, през който не е изплатена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови