Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Дунчев: Една пета от парите за дърводобив се отклоняват към партийни каси

Схемите в горите се ръководят от Корнелия Нинова, опитва се да ги използва за политически цели, смята депутатът

OFFNews 03 май 2022 в 11:14 1334 1

Снимка БГНЕС, архив

"Една пета от парите за дърводобив се крадат и се отклоняват към големи монополисти, към партийни каси", заяви пред Нова телевизия депутатът от ПП Александър Дунчев.

"В България годишно се добиват около 7 млн. кубика плътна дървесина, което е около 14 млн. пространствени кубици (...), това е добив за 200-300-400 млн. лв., от които близо една четвърт-една пета се крадат и се отклоняват към големи монополисти, към партийни каси", каза той.

Дунчев, който е и бивш директор на Изпълнителната агенция по горите, допълни още:

"За последните 20 години (...) българските гори не се стопанисват от лесовъди. Българските гори се стопанисват от кметове, политици, депутати, областни управители и свързаните с тях фирми." 

Депутатът заяви, че в някои горски стопанства се е сякло в мащаби, многократно надвишаващи възможността на горите да се възстановяват сами, като това е било разрешено от държавата. По думите му този механизъм обслужва интереси на бизнеса и на едри монополисти. Той твърди, че те заплашват лесовъдите, които разрешават такъв тип сеч.

Александър Дунчев съобщи, че за разследванията, които провежда, му съдействат както лесовъди, така и 30 малки фирми, които също са притискани от монополисти и кметове.

Депутатът заяви, че за всички тези схеми е информиран министърът на земеделието - Иван Иванов от квотата на БСП, който обаче не е направил нищо.

"Вместо да се спрат схемите и да се реализират мерките, по коалиционно споразумение, БСП започна да овладява системата чрез политически функционери, които се слагаха на всевъзможни места, да връща уволнени от служебните кабинети директори на стопанства... пътят на парите стига до партийните централи."

Дунчев съобщи още, че през декември премиерът Кирил Петков му е предложил да оглави отново Изпълнителната агенция по горите, на което предложение той отговорил така: "Ако искате да съборим коалицията, да ме сложи директор."

"Чак когато доказах, че реформи не се случват, а само политическо овладяване на институциите от коалиционния ни партньор, чак тогава той (Кирил Петков) бе убеден, че трябва да освободи зам.-министър Атанас Добрев, който беше информиран за всички тези схеми, но не предприе нищо (...)."

Депутатът обаче заяви, че това не е разрешило проблема. Той допълни, че нищо не зависи и от земеделския министър:

"Според мен даже не зависи от министъра. Всичко се решава от централата на партията (БСП)."

"Абсолютно" - така той отговори на въпрос дали схемите се ръководят от Корнелия Нинова и допълни: "Според мен тя се стреми да овладее горската система и тя да бъде използвана за политически цели."

Дунчев заяви, че следващият зам.-министър ще бъде отново от БСП и отново ще бъде уволнен, ако продължи със схемите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews