ДПС написа закон за защита на инвестициите от руски капитали

OFFNews 22 юни 2023 в 12:04 1386 1

Станислав Анастасов

Снимка ДПС

Станислав Анастасов, депутат от ДПС

ДПС предлага законови промени за предпазване от чужди инвестиции с т.нар. корозивен капитал, стана известно от думите на депутата от ДПС Станислав Анастасов на брифинг в Народното събрание.

Целта е българската икономика и тази на Европейския съюз да бъдат предпазени от инвестиции с "корозивен капитал". Т.е. инвестиции или придобивания, които имат потенциала да навредят на националната сигурност или на обществения ред в България, и в по-широк смисъл, на европейските и атлантическите партньори на България, обясни Анастасов, цитиран от БТА.

Законопроектът обхваща инвестициите от критичната инфраструктура, било то физическа или виртуална, вкл. свързана с енергетика, с транспорт, здравеопазване, медии, комуникация, обработка или съхраняване на данни, въздухоплаване, отбрана, чувствителни съоръжения и пр., обясни Анастасов. Според него става въпрос основно за предпазване на навлизане на руски капитали в ключови сфери.

Проектът е особено важен, тъй като се засилват тенденциите за увеличаване в световен мащаб на зловредните инвестиции, основно руски, с "корозивни" капитали, особено в контекста на непровокираната руска агресия в Украйна, заяви Анастасов. По думите му със законопроекта се създава и междуведомствен съвет за скрининг на преките чуждестранни инвестиции към министъра на иновациите и растежа. Той отбеляза, че съветът ще е колективен орган, който ще разглежда постоянно всички чуждестранни инвестиции, които са свързани със сигурността и обществения ред.

В миналото имаше такива случаи, за които имахме съмнение. Някои от тях бяха и обект на разследване от Народното събрание, правихме анкетни комисии, отговори Анастасов на въпрос дали е имало инвестиции от подобен характер в България.

Поправките се предлагат с промени в закона за насърчаване на инвестициите. Като вносители на поправката са се подписали лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатът Делян Пеевски, санкциониран от САЩ по закона "Магнитски". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки