Дончева за Захариева: Няма да пипне нищо, което смущава падишаха

Ивайло Анев 21 декември 2015 в 13:27 5112 5

Снимка БГНЕС, Архив

Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева.

От "Движение 21" не очакват реални промени в съдебната система след назначаването на Екатерина Захариева за правосъден министър.  Това обяви лидерът на партията Татяна Дончева на обзорна пресконференция, на която анализира политическата ситуация у нас.

Дончева нападна остро управляващите, като обяви, че ГЕРБ нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили. „Те усвояват властта точно както се яде баница“, обяви Дончева, като добави, че мандатоносителите са дали всички проблемни министерства на коалиционните си партньори. „Това показва едно – ГЕРБ няма желание за реформи и липсата на капацитет за тези реформи“, категорична беше още тя.

Според Дончева от партията на Бойко Борисов се опитват да внушат, че предсрочните избори ще доведат до нестабилност в страната. „Стабилност без промени е застой“, добави лидерът на движението.

Тя коментира и провалената съдебна реформа, като обяви, че тя и колегите ѝ напълно подкрепят магистратските протести.

„Това недоволство не е израз на политически пристрастия, а проява на гражданска и професионална съвест, която сигнализира държавното управление за корекции, които са нужни“, коментира Дончева.
По думите ѝ от „Движение 21“ ще инициират и неформални групи за натиск от висши магистрати, учени и преподаватели, общественици, които да обясняват на хората какво се крие зад изтеклите разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Според Дончева министрите, излъчени от Реформаторския блок, са подходили лежерно към реформата в правосъдието и са се предоверили на партньорите си от ГЕРБ.

„Това, че Борисов игра мачле, докато в парламента се променяше Конституцията говори достатъчно“, категорична беше тя.

Лидерът на движението не пропусна да коментира и новия правосъден министър Екатерина Захариева. „Тя не е практикувала, не е влизала в съдебна зала. Сигурно е подготвена ако ѝ дадете 3 задачи, тя да каже, че подкрепя две от тях“, добави Дончева. Според бившия прокурор новият министър няма да направи нищо, "което ще смути падишаха“.

По думите на Дончева предсрочни избори догодина са възможни. „При това предизвикани дори от ГЕРБ, ако им омръзне да се съобразяват с малките си партньори", коментира още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови