До 35 секции за БГ гласуване в чужда страна

OFFNews 17 юни 2016 в 13:00 3274 0

До 35 секции в чужда държава ще могат да се разкриват за избори. На територията на ЕС места за гласуване на български граждани ще има в дипломатическите мисии и при подадени над 60 заявления. 

Това решиха депутатите, които подкрепиха промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, и отхвърлиха шестте други законопроекта. В страни извън ЕС освен най-малко 60 заявления, ще е необходимо и решение на ЦИК, след като дипломатите предложат къде да се намират избирателните секции.

111 депутати гласува "за" промените, 35 "против", 11 се въздържаха. Законът подкрепи депутатите от ГЕРБ, БДЦ, Патриотичния фронт, и част от Реформаторския блок и от "Атака". Против бяха БСП, ДПС и депутатите от ДСБ. 

ДПС призова президента Росен Плевнелиев отново да наложи вето на промените.

Лидерът на ДОСТ и независим депутат Лютви Местан нарече поправките на управляващите нов Възродителен процес. 

Лидерът на ДСБ Радан Кънев се обяви за запазване на т.нар. автоматични секции - които се разкриват там, където на предишни избори са гласували над 100 души. ДСБ е за разширяване на правата на българските граждани зад граница чрез 32-ри избирателен район "чужбина". АБВ предвиждаше въвеждане на общ критерий за всички държави и български граждани по света, без да се ограничава броят и мястото на избирателните секции. Предлагаше се сваляне на бариерата за Европарламента на 4 на сто.

БСП искаше отмяна на задължителното и на електронното гласуване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови