Българи в чужбина не приемат и новите правила за гласуване, искат кодекса "Манолова"

ОFFNews 26 май 2016 в 18:33 6725 8

Представители на българите в чужбина разкритикуваха и новите промени в Изборния кодекс, които имат за цел да смекчат влезлите в сила днес ограничения за гласуване в чужбина.

Това стана по време на заседание на комисията за българите в чужбина към парламента.

Те обявиха, че искат да се върне старият режим за гласуване зад граница, заложен в кодекса на Мая Манолова - секция да се отваря при подадени 40 заявления, да има автоматично разкрити секции, както и да няма лимит за секции в страна. Освен това те искат да бъде създаден избирателен район за чужбина.

Внесените днес промени предвиждат таван за разкриване на секции в чужда страна - те ще бъдат максимум 35. Необходимите заявления за отваряне на секция пък ще са 60, а не 100, както приеха депутатите преди ваканцията си. Няма обаче да има автоматично разкрити секции.

Повечето от депутатите в комисията пък се обединиха около това, че крайното решение на проблема с гласуването зад граница е електронно дистанционно гласуване, но това ще се случи след поне няколко години. "Целта не е да разкриваме секции до безкрай, а да има електронно гласуване. Само тогава българите зад граница ще могат да бъдат равнопоставени", каза председателят на комисията и шеф на "Народен съюз" Румен Йончев.

Антоанета Цонева от Института развитие на публичната среда пък поиска новите промени да не бъдат приемани. По думите ѝ внесените днес промени не са подобряване на режима за гласуване зад граница.

"Новото предложение не включва разкриването на автоматични секции - преди ако е имало секция през последните 5 години, се разкриваше пак автоматично секция", обясни тя.

Според Цонева липсата на секции, които да се разкриват автоматично, не позволява предвидимост и значително ще намали броя на секциите. "Ако текстът бъде приет така, това ще си проличи и на предстоящите избори", каза тя.

"Великобритания не е Петрич", коментира Десислава Христова от групата „Искам да гласувам“.

Вела Димова, която е организирала отварянето на секции в Кеймбридж, попита защо управляващите са решили лимитът за общ брой секции в една страна да е точно 35. "За нас е непонятно откъде идва тази цифра. Тя не почива на статистика. Единствената логика в тази забрана е да се ограничи вота в Турция. Това е признание на държавата, че не може да се справи. Това разделя българите зад граница", каза тя.

Димова призова членовете на комисията да обяснят защо не са подкрепили ветото на президента върху спорните текстове за гласуване зад граница, които влязоха в сила днес.

Председателят на комисията обяви, че е бил против и други текстове в законопроекта и е искал и те да бъдат променени и именно затова не е подкрепил ветото.

"Аз гласувах против ветото на президента от геополитически и културни ценности. Ние с вас принадлежим към различни цивилизации", коментира депутатът от "Атака" Станислав Станилов в отговор на Димова. След това той напусна залата.

"Добре, че не казахте, че сме от друг биологичен вид", каза Цонева на Станилов.

Лъчезар Никифоров пък заяви, че през последните години почти всяка година има нов изборен кодекс или драстични промени в изборното законодателство. По думите му трябва законът да се промени така, че после да не се изменя поне 10 години. Той подчерта, че изборните промени, които управляващите ще изменят, са били приети набързо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10499

7

Арго

27.05 2016 в 07:15

Кой разбрал-разбрал. Само цървенко не разбрал..чек да сметнем от минусчетата му
Колко губим?

Мгубим. Ноо губим...
Путин и тук спечели,няма да вечно

63994

6

Red or Dead

26.05 2016 в 22:56


.....искат кодекса "Манолова"...............

Очакваме съвсем скоро да пожелаят и......Орешарски......след 2 години......от “умните...красивите....интелигентните .....остана само миризма на...урина....фекалии...и евтина ганджа...около жълтите павенца(абе кво става с Белиют роял, ПМ лъскат ли го:)....а.....и едни има няма 25 МИЛИАРДА които обаче ще ги връща ме всички ние.......

ами като искате Манолова....за чий...Х.Й я преследвахте по градинки, кафенета и в тоалетната Й....сутрин, обед и вечер...

11841

5

трафоПОСТ

26.05 2016 в 22:16

"Аз гласувах против ветото на президента от геополитически и културни ценности. Ние с вас принадлежим към различни цивилизации"

Колко са откровени дебилите от Атака. Наистина, различни цивилизации.

11841

4

трафоПОСТ

26.05 2016 в 22:16

"Аз гласувах против ветото на президента от геополитически и културни ценности. Ние с вас принадлежим към различни цивилизации"

Колко са откровени дебилите от Атака. Наистина, различни цивилизации.

12061

1

Тукашен

26.05 2016 в 19:58

Не виждам съществена разлика между гласуването в Петрич и Лондон, Десислава Христова?:
Лондон, Баркинг СИК № 320900032
ГЕРБ - 663 гласа РБ - 120 гласа БСП - 21 ДПС - 5 гласа ПФ - 75 гласа
Петрич СИК № 013300026
ГЕРБ - 185 гласа РБ - 37 гласа БСП - 43 ДПС - 13 гласа ПФ - 19 гласа