Мая Манолова готова да сезира КС за промените в Изборния кодекс

OFFNews 25 май 2016 в 09:43 3798 5

Подходът „Няма секция - няма проблем” е вреден, ще сезирам Конституционния съд, ако след новите промени в Изборния кодекс има нарушение на правата на българите в чужбина. Това каза омбудсманът на България Мая Манолова в ефира на bTV.

Манолова посочи, че допълни, че последните промени на Изборния кодекс са нарушаване на правата на българите в чужбина, които са им били дадени от предишните изменения. „В резултат на действащия изборен кодекс 70% от живеещите в САЩ упражниха правото си на глас, а в Турция вотът си остана същият”, обясни тя.

„Този Изборен кодекс, в чието коване участвах, е желаният Изборен кодекс от българите зад граница. Оказа се, че работи и не дава проблем. Хората искат действащите правила, а не това, което беше променено”, допълни омбудсманът.

Подходът „Няма секция - няма проблем”, заяви Мая Манолова и посочи, че за Турция е лесно да изпрати свои командировани служите в България по време на избори и по този начин да бъде следен вотът. Манолова допълни, че с ограничаването на изборните секции в чужбина има опасност да се възроди изборният туризъм.

„Идеята да бъдат наказани едни избиратели и покрай тях много други не действа”, каза още тя. „Има поет ангажимент от представители на политически партии, че ще бъдат променени измененията, срещу които протестират българите в чужбина.

Омбудсманът определи намеренията на политическите сили да направят нови промени в Изборния кодекс, според които ще могат да бъдат отваряни до 35 изборни секции извън страната при подаване на над 60 заявления за гласуване като бакалска сметка, която не почива на ясен анализ за това какъв ще е ефектът от нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12884

5

Nimart

25.05 2016 в 16:12

Колко пъти?

12034

3

Georgi Donev

25.05 2016 в 11:42

"Подходът „Няма секция - няма проблем”, заяви Мая Манолова и посочи, че за Турция е лесно да изпрати свои командировани служите в България по време на избори и по този начин да бъде следен вотът."

Български за напреднали! Моля някой да ми обясни смисъла на изречението. Щото тоя, който го е писал, е пълен ИДИОТ!