Дикме: ДПС иска от ГЕРБ да не назначава турци във властта

ОFFNews 14 октомври 2014 в 17:37 9973 8

Мехмед Дикме

Ако Борисов поиска подкрепа от ДПС, ще я получи. Договорката е да не се закача обръча от фирми, които изпълняват обществените поръчки. Става дума за запазване на икономическата власт, заяви пред bTV бившият министър на земеделието и горите Мехмед Дикме.

Договорката е и турчин извън ДПС да не е на ръководен пост, това винаги е било като условие, поставяно от ДПС. Това може би е основното им искане и днес, каза Дикме, уточнявайки, че ДПС иска да има монопол върху кадрите от турски произход.

Трябва да има разграничение - в ДПС има престъпници, които се ползват с политическа подкрепа и са във властта, но в партията има и много честни хора, каза още той.

Дикме призова и да не се слагат под общ знаменател ДПС и турците.

Респектиран съм от гъвкавостта на ДПС – допреди няколко месеца имаха пълно съвпадение с БСП, една лява формация, днес имат пълно съвпадение с ГЕРБ, една дясна формация. Не всяко партийно ръководство е способно на такъв пирует в рамките на дни, коментира от своя страна зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

И днес не прозвуча истинският въпрос – той не е дали ДПС ще влезе във властта, а дали ще излезе от властта, добави Петков.

Зам.-председателят на АБВ коментира и въпроса с политическите назначения по ведомствата и даде пример с МВР, където поне половината от назначенията в регионалните звена на министерството са със санкцията на ДПС.

„Аз си мислех, че 2003 година сме излезли окончателно от политическото кадруване в БСП, а се оказа, че то се върна по времето на Цветанов. Ние от АБВ сме категорично против политическите чистки. Тях ги правеше кабинетът Орешарски, тях ги прави в момента кабинетът Близнашки. Не бива това да продължава при следващото правителство”, добави Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!