ГЕРБ отхвърли подкрепата на ДПС за правителство на малцинството

ОFFNews 14 октомври 2014 в 16:22 6671 29

ГЕРБ отхвърли предложената подкрепа на ДПС в случай, че състави правителство на малцинството.

Това заяви един от тримата водещи консултациите за съставяне на правителство от страна на ГЕРБ Цецка Цачева след края на днешните разговори с преговарящите от партията на Ахмед Доган и Лютви Местан.

"Удовлетворени сме от искреността, с която двата екипа водиха разговорите. Двата екипа заявиха общите неща и различията, които дават възможност за решението на политическа партия ГЕРБ да не приеме подкрепата, която ДПС оказва на ГЕРБ като евентуален мандатоносител за правителство на малцинството. С 84 народни представители няма как да се очаква стабилно управление, а тук съгласието между двата екипа бе категорично, че държавата има нужда от стабилно управление", заяви Цачева.

По-рано Лютви Местан заяви, че ГЕРБ ще получат подкрепата на ДПС, ако сформират правителство на малцинството.

Първите консултации - с БСП - също приключиха без споразумение.

Утре предстоят разговорите с представителите на Реформаторския блок.

Съвпадения и различия

От ГЕРБ признаха, че по доста от 18-те приоритета на тяхната партия имат съвпадения с ДПС. По 12 приоритета имаме пълно съвпадение, а по 6 теми - принципно съвпадение, обясни Менда Стоянова от преговорния екип на ГЕРБ.

Двете партии се обединило около нуждата от бърза актуализация на държавния бюджет. Нямат различия и за подхода към кризата в КТБ – външна експертиза, смяна на ръководството на БНБ и пълна публичност на средствата на вложителите и кредитополучателите.

„Останаха различията по отношение на Сметната палата – модела, който беше въведен от предходното правителство и мнозинство”, коментира Менда Стоянова.

Относно новите енергийни проекти позициите на ГЕРБ и ДПС са близки, но основното различие е относно договора с „Уестингахаус“, каза още Стоянова. ГЕРБ смята, че не трябва да има държавни гаранции в подобни проекти.

За промени в Изборния кодекс не станала ясна позицията на ДПС. За задължителното гласуване ДПС не каза нито да, нито не, обяви Румяна Бъчварова.

Тя обясни защо ГЕРБ е поканила ДПС на разговори въпреки уверението на лидера им Бойко Борисов, че ГЕРБ няма да се коалира с ДПС в никакъв случай: „Диалог може да има и между партии, които не участват в едно управление. Това беше невъзможно преди няколко месеца“.

Разговори, а не консултации

Това бяха разговори, а не консултации или преговори, поясни Алиосман Имамов от преговорния екип на ДПС. Преговорите и консултациите предполагат решения и промяна на становищата, уточни той.

Според Имамов от ГЕРБ не са дали аргументиран отговор на въпроса защо при тази идеологическа и програмна близост между двете партии ДПС остават извън тези, които могат да участват в управлението.

От ДПС отново призоваха ГЕРБ да не участва в анти ДПС коалиция.

Хората на Лютви местан повториха тезата на лидера си, че ДПС няма да подкрепи коалиционно правителство, защото се очаква там да участват „националистически, ксенофобски и антиеврпейски партии“.

На въпрос защо ДПС е приела подкрепата на „Атака“ в миналия парламент, Йордан Цонев обяви, че „Атака“ само е осигурявала кворум но коалиция и разговори с тях не са имали.

Синдромът на кюстендилския паун

Протестите в Кюстендил срещу избора на Александър Методиев с прякора Бат' Сали Алиосман Имамов определи като „синдромът на кюстендилския паун – чрез ксенофобия към политическа кариера“ (кметът на Кюстендил се казва Петър Паунов и оглави протестите срещу избора на Бат' Сали).

По думите му „Атака“ и АБВ са вкарали депутати срещу малко гласове в някои райони, като Силистра и Смолян, но никой не протестира срещу това.

Не ДПС, а ГЕРБ нагнетява етническо напрежение, обяви Йордан Цонев по повод обвинението на лидера на ГЕРБ, че ДПС нагнетява етническо напрежение с казуса Бат' Сали.

На въпрос към Цонев не смята ли вече Бойко Борисов за мутра (Йордан Цонев нарече Борисов мутра от трибуната на парламента в 42-то народно събрание), той обяви, че обидният и лош тон от трибуната не бива да продължава.

„Това, което правихме в последните два парламента създава напрежение в обществото и не помага за диалога, който се опитваме днес да започнем. От тази гледна точка в последния ден на предишното Народно събрание аз се извиних от трибуната на всички колеги, които обидих със свои изказвания и конкретно на г-н Борисов", обяви Цонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!