ГЕРБ отхвърли подкрепата на ДПС за правителство на малцинството

ОFFNews Последна промяна на 14 октомври 2014 в 16:22 6069 29

ГЕРБ отхвърли предложената подкрепа на ДПС в случай, че състави правителство на малцинството.

Това заяви един от тримата водещи консултациите за съставяне на правителство от страна на ГЕРБ Цецка Цачева след края на днешните разговори с преговарящите от партията на Ахмед Доган и Лютви Местан.

"Удовлетворени сме от искреността, с която двата екипа водиха разговорите. Двата екипа заявиха общите неща и различията, които дават възможност за решението на политическа партия ГЕРБ да не приеме подкрепата, която ДПС оказва на ГЕРБ като евентуален мандатоносител за правителство на малцинството. С 84 народни представители няма как да се очаква стабилно управление, а тук съгласието между двата екипа бе категорично, че държавата има нужда от стабилно управление", заяви Цачева.

По-рано Лютви Местан заяви, че ГЕРБ ще получат подкрепата на ДПС, ако сформират правителство на малцинството.

Първите консултации - с БСП - също приключиха без споразумение.

Утре предстоят разговорите с представителите на Реформаторския блок.

Съвпадения и различия

От ГЕРБ признаха, че по доста от 18-те приоритета на тяхната партия имат съвпадения с ДПС. По 12 приоритета имаме пълно съвпадение, а по 6 теми - принципно съвпадение, обясни Менда Стоянова от преговорния екип на ГЕРБ.

Двете партии се обединило около нуждата от бърза актуализация на държавния бюджет. Нямат различия и за подхода към кризата в КТБ – външна експертиза, смяна на ръководството на БНБ и пълна публичност на средствата на вложителите и кредитополучателите.

„Останаха различията по отношение на Сметната палата – модела, който беше въведен от предходното правителство и мнозинство”, коментира Менда Стоянова.

Относно новите енергийни проекти позициите на ГЕРБ и ДПС са близки, но основното различие е относно договора с „Уестингахаус“, каза още Стоянова. ГЕРБ смята, че не трябва да има държавни гаранции в подобни проекти.

За промени в Изборния кодекс не станала ясна позицията на ДПС. За задължителното гласуване ДПС не каза нито да, нито не, обяви Румяна Бъчварова.

Тя обясни защо ГЕРБ е поканила ДПС на разговори въпреки уверението на лидера им Бойко Борисов, че ГЕРБ няма да се коалира с ДПС в никакъв случай: „Диалог може да има и между партии, които не участват в едно управление. Това беше невъзможно преди няколко месеца“.

Разговори, а не консултации

Това бяха разговори, а не консултации или преговори, поясни Алиосман Имамов от преговорния екип на ДПС. Преговорите и консултациите предполагат решения и промяна на становищата, уточни той.

Според Имамов от ГЕРБ не са дали аргументиран отговор на въпроса защо при тази идеологическа и програмна близост между двете партии ДПС остават извън тези, които могат да участват в управлението.

От ДПС отново призоваха ГЕРБ да не участва в анти ДПС коалиция.

Хората на Лютви местан повториха тезата на лидера си, че ДПС няма да подкрепи коалиционно правителство, защото се очаква там да участват „националистически, ксенофобски и антиеврпейски партии“.

На въпрос защо ДПС е приела подкрепата на „Атака“ в миналия парламент, Йордан Цонев обяви, че „Атака“ само е осигурявала кворум но коалиция и разговори с тях не са имали.

Синдромът на кюстендилския паун

Протестите в Кюстендил срещу избора на Александър Методиев с прякора Бат' Сали Алиосман Имамов определи като „синдромът на кюстендилския паун – чрез ксенофобия към политическа кариера“ (кметът на Кюстендил се казва Петър Паунов и оглави протестите срещу избора на Бат' Сали).

По думите му „Атака“ и АБВ са вкарали депутати срещу малко гласове в някои райони, като Силистра и Смолян, но никой не протестира срещу това.

Не ДПС, а ГЕРБ нагнетява етническо напрежение, обяви Йордан Цонев по повод обвинението на лидера на ГЕРБ, че ДПС нагнетява етническо напрежение с казуса Бат' Сали.

На въпрос към Цонев не смята ли вече Бойко Борисов за мутра (Йордан Цонев нарече Борисов мутра от трибуната на парламента в 42-то народно събрание), той обяви, че обидният и лош тон от трибуната не бива да продължава.

„Това, което правихме в последните два парламента създава напрежение в обществото и не помага за диалога, който се опитваме днес да започнем. От тази гледна точка в последния ден на предишното Народно събрание аз се извиних от трибуната на всички колеги, които обидих със свои изказвания и конкретно на г-н Борисов", обяви Цонев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.10 2014 в 00:23

"Според Имамов от ГЕРБ не са дали аргументиран отговор на въпроса защо при тази идеологическа и програмна близост между двете партии ДПС остават извън тези, които могат да участват в управлението."
A защо през 2013 г. след изборите Местан повтаряше, че ГЕРБ са в пълна изолация и никой няма да преговаря с тях, при положение,че и тогава имаше програмна близост?

14.10 2014 в 23:58

МЪРЛАТА-ПРЕГОВАРЯЩА,РАБФАКОВИЯТ СПЕЦИАЛИСТ ЦВЕТАНА ОТ ПЛЕВЕНСКИТЕ СЕЛА НАЛИ Е ПОБЕДИТЕЛ?ЧУДИ СЕ КАКВО ДА "ПРАВИ" С 84 БОКЛУКА СПЕЧЕЛЕНИ С КУПЕНИТЕ МАНГАЛИ...АМИ ПИТАЙ ГЛАВНИЯТ БОКЛУК,БОЙКО,ТОЙ ДА КАЖЕ КАКВО ДА "ПРАВИШ"....ИДИОТИ ЖАЛКИ.ЩЕ ТЪРСИМЕ ОРЕШАРСКИ АМА Е КЪСНО.

14.10 2014 в 23:14

През 3 редовни избори трябва да има задължително гласуване,. ако трябва да се извличат хората от домовете им и докато не гласуват поне 90% да не се закрива изборният ден.

14.10 2014 в 21:29

Нито дума за съдебната реформа! Там имат пълно съвпадение, тоест КОЙ да продължи да управлява!
И да не се пипат кадрите на ДПС! Това са съвпаденията!

14.10 2014 в 20:54

Жалко, много ми се искаше да видя Данчо Ментата и Тиквоча КОАЛИЦИОННИ ПАРТНЬОРИ. Тогава поне хората нямаше повече да се чудят, кой е по-голям тарикат. Смехории.

14.10 2014 в 19:35

Абе, Димитър Давидов16:59 14 окт 201405, хайде да сравниме пъченето на ББ и глюпостите на РБ и ПФ ? Не може НЕПРЕСТАНО по време на изборите и първия ден след тях да казваш "Правителство без ББ"! Смятам, че уважението трябва е ВЗАИМНО, респекта е задължителен за РФ и ПФ. Защото ГЕРБ, а не РБ и ПФ ... СЕДЕМ години бие БСП и ДСБ! Дано БОГ даде малко вразумление на драгалевският ГУРУ!
Кибик Блаже

14.10 2014 в 19:08

Важна информация! Моля другарите които пишат в тоя сайт да си сверят опорните точки за подкрепа на БСП, Атака, ДПС, РБ и Русия с водещите офицери. Имайте предвид, че поради изчерпване на средствата след изборния резил парите са свършили и вече няма да ви плащаме!

14.10 2014 в 18:45

//Двете партии се обединило около нуждата от бърза актуализация на държавния бюджет.//

По нататък какво да четеш, разбрали са се за гепенето, а останалото е шменти капели, до сега не чух нито един разумен аргумент за промяна на бюджета, ама иначе са съгласни -> естествено с теглене на заеми....но като има тикви, да ги плащат!!!