Христосков: Трябва да се отмени решението за национализация на пенсиите

ОFFNews Последна промяна на 20 декември 2014 в 10:02 6104 8

Йордан Христосков

"Трябва да се отмени решението за прехвърляне на парите на гражданите от частните пенсионни фондове към НОИ".

Това заяви бившият социален министър и бивш шеф на НОИ Йордан Христосков в ефира на Нова Телевизия.

Според Христосков решението е "фалшив избор, подвеждане на хората и манипулация”.

Той смята, че прехвърлянето ще доведе до натоварване на НОИ и то само, за да може да се закърпи бюджета през тази и следващата година.

„Идеята за доработването на закона е несъстоятелна, защото НОИ няма да инвестира тези пари, а ще ги ползва да плаща пенсии. Финансовият министър Владислав Горанов вчера разкри тайния си замисъл. Той каза, че тези пари ще отидат за намаляване на дефицита в държавния бюджет”, каза още Христосков.

Социалният министър от първия кабинет на Бойко Борисов Тотю Младенов от своя страна защити идеята на ГЕРБ, като обясни, че "това не е екзотична идея".

"Това е първата стъпка, втората стъпка е да се създаде фонд в НОИ с индивидуални партиди”, добаи той, като обясни, че КФН е длъжна да промени осигурителна култура на много от българите, за да могат да направят информиран избор.

"Трябва да има спокоен, експертен диалог, защото случилото се през последната седмица не е е в полза на никого, трябва да помогнем на хората да направят правилния избор за техните пари”, каза още  Младенов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.12 2014 в 14:01

Колко лъжи е казал тоя? За толкова лъжи тоя е за затвора направо!

1. Местенето към НОИ ще става най-рано 2016-а година, защото 2015-а ще си избираме НОИ или УПФ.

2. Оказва се, при прочит на текста, че трябва изрично да идем да спасим пенсиите си с местене в НОИ, а не е по подразбиране местенето към НОИ

Дали не му плащат достатъчно на този "експерт" от УПФ-тата?

Щото ако случайно народа разбере какво е УПФ - май всички ще искаме незабавна и пълна национализация на тия мафиотски структури

21.12 2014 в 08:30

Разбрахте ли сега кой ви мисли за прости?Не е Борисов,ами всичките "експерти" като Христосков които ни убеждават че народа е толкова прост че неможе всеки сам за себе си да реши къде да си държи парите за пенсии!
Ама и доста от пишещите тук го доказват че са такива като се тръшкат на умряло,че някой щял да ум взема парите.

20.12 2014 в 16:38

докато няма конкуренция мержду фондовете няма никаква полза от тях. Нищо чудно да изпищят че почват да фалират поради калпаво управление. Ако ги контролират както БНБ контролираше КТБ, фалита е въпрос на недалечно бъдеще.

20.12 2014 в 15:11

Нищо ново в България: Мутро-милиционерите-комунисти почват с национализациите (т.е. присвояването за лични нужди) на чуждите спестени и натрупани накуп готови пари и активи както след 1944! Пък и са членове на дясната Европейска Народна Партия, а не на КомИнтерна, май?! Да се готвите за национализация с последваща мутро-приватизация на покритите недвижимите имоти под прикритието на задължително съмнително "енергийно-ефективно саниране"!

20.12 2014 в 14:28

Всичко е много просто и ясно! Личи си , че Бойко е пожарникар.В НОИ има дупка и ББ се чуди как да я запуши. Най-лесния начин е като едни готови пари(от фондовете) бъдат наляти в НОИ. Лошото е , че тия пари ще бъдат изпукани за 1-2 години(под формата на пенсии и помощи) и след това сме на изходна позиция....само , че Винету вече ще е на Аруба и ще му е през....шланга.Да му мислят следващите.Решението на проблема за съжаление никак не толкова просто колкото им се иска на министъра на финансите и премиера.А то е очевидно-първо и най-важно-съживяване на икономиката чрез ампутиране на мутро-олигархичния модел така,че нормалните бизнесмени и работници да могат да генерират продукт(респ. пари)от където да идва финансирането на редица затънали сфери(образование,инфраструктура,демографска политика,социална дейност,отбрана и т.н.).Увеличаване на събираемостта на данъците(отново опираме до мафията-в бизнеса,държавните поръчки,контрабандата,акцизите и т.н.)и ОСИГУРОВКИТЕ(аз работя за 1300лв , а ме осигуряват на 450 и така сме 80% от работещите в частния сектор).И трето , но не на последно място-принуждаване на чернокраката паплач нещо да работи , а не само да лежи и да ражда!

20.12 2014 в 14:07

Пенсионната реформа бе измислена при действието на трите стълба на пенсионно осигуряване и позабравената парола 100 точки = възраст + годините стаж. Частните фондове за категорийните работници трябваше да акумулират пари за пенсия около 3-5-8 години.
За съжаление по нататък се елиминираха тези 100 точки и започна ударното увеличаване на стажа и възрастта за пенсия.
При това положение ЧПФ трябваше да дават 100-200 лв пенсия, а НОИ - 800.
На пенсионната реформа още тогава се сложи кръст, защото никой не посмя да вдигне пропорционално вноските в ЧПФ. От тук и сегашното гадно състояние в което хора пред пенсионна възраст са принудени да се пенсионират , макар и с много по-малка пенсия. Мисля, че реформата в ПО трябва да продължи с увеличаване на вноските от работодател ( държавата е най-големият такъв), заедно с вноските от работника, криминализиране на невнасянето на вноски за ПО и внасяне на адекватни вноски върху реален доход, а не някакви измислени върху максимален доход за определена длъжност.

20.12 2014 в 13:08

Казано честно след като разбрах че във всички 4 държави с подобни пенсионни системи са взети подобни на вчерашното решениея, нещата станаха по сложни. Явно много интереси са преплетени.

20.12 2014 в 12:01

Казано честно, парите не стигат, и понеже не се разбрахме за вдигането на възрастта за пенсиониране, ще прилапаме частните пенсионни фондове. Нищо тайно не виждам дотук. Въпросът е откъде ще се взимат пари за пенсии занапред?