Христосков: Трябва да се отмени решението за национализация на пенсиите

ОFFNews 20 декември 2014 в 10:02 6942 8

Йордан Христосков

"Трябва да се отмени решението за прехвърляне на парите на гражданите от частните пенсионни фондове към НОИ".

Това заяви бившият социален министър и бивш шеф на НОИ Йордан Христосков в ефира на Нова Телевизия.

Според Христосков решението е "фалшив избор, подвеждане на хората и манипулация”.

Той смята, че прехвърлянето ще доведе до натоварване на НОИ и то само, за да може да се закърпи бюджета през тази и следващата година.

„Идеята за доработването на закона е несъстоятелна, защото НОИ няма да инвестира тези пари, а ще ги ползва да плаща пенсии. Финансовият министър Владислав Горанов вчера разкри тайния си замисъл. Той каза, че тези пари ще отидат за намаляване на дефицита в държавния бюджет”, каза още Христосков.

Социалният министър от първия кабинет на Бойко Борисов Тотю Младенов от своя страна защити идеята на ГЕРБ, като обясни, че "това не е екзотична идея".

"Това е първата стъпка, втората стъпка е да се създаде фонд в НОИ с индивидуални партиди”, добаи той, като обясни, че КФН е длъжна да промени осигурителна култура на много от българите, за да могат да направят информиран избор.

"Трябва да има спокоен, експертен диалог, защото случилото се през последната седмица не е е в полза на никого, трябва да помогнем на хората да направят правилния избор за техните пари”, каза още  Младенов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови