Депутатите си осигуриха конституционна реформа до края на годината

Йорданка Веселинова 20 септември 2023 в 14:22 2620 1

Чолаков

Снимка БГНЕС/МАРИН КАРАВЕЛОВ

Радомир Чолаков

Конституционната реформа ще се случи до края на годината. Политическите заявки на лидерите на трите партии в управляващата (не)коалиция бяха уплътнени и с проекторешение, което днес мина по време на извънредното заседание на ресорната комисия.

Очаква се работата по същество по конституционната реформа да се проведе на 3 октомври. По-рано днес санкционираният по "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски даде заявка, че на 6 октомври ще е първото гласуване на текстовете, а второто - на 7 декември.

Парламентарната комисия по конституционни въпроси преди минути проведе заседание с една единствена точка - приемане на процедурни правила за обсъждане и приемане на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията. Проекторешението бе внесено точно преди седем дни от ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ и ИТН.

Това е стандартна процедура при разглеждането на промени в основния закон. Проекторешението изцяло препокрива текста от 2014 г., когато бе предходното отваряне на Конституцията. Вкарването на нарочни правила се прави, тъй като в Правилника за организацията и дейността на НС е заложено, че законопроекти се приемат на две четения. В самата Конституция обаче пише, че промени в основния закон се приемат на три гласувания.

Днес членовете на комисията решиха сроковете за разглеждане на законопроекта да влизат и депутатските ваканции. Това се прави с оглед предстоящата ваканция за местните избори. 

Каква е процедурата

Според процедурата не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след внасянето на проект за промяна на Конституцията законопроектът се разглежда. Първото гласуване е в цялост, като се представя доклад на комисия. Вносителите пък представят мотивите в рамките на до 20 минути. 

Ако законопроектът бъде приет с мнозинство от три четвърти - 180 депутати, то ще се движи по т.нар. бърза писта и ще има три гласувания в различни дни. Ако обаче на първо четене предложенията не получат 180 гласа, но не по-малко от две трети от гласовете на депутатите - 160, то предложението може да бъде разглеждано отново след не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане предложението се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети, или 160 от всички народни представители.

След това могат да се правят предложения между четенията, като срокът не може да е по-кратък от 7 дни. След изтичането на сроковете законопроектът се гласува текст по текст в зала, като е нужно мнозинство от минимум 160 гласа. 

Между второ и трето четене не се правят нови предложения. Допустими са само редакционни поправки. Третото гласуване в зала е в цялост и поименно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки