Депутатите ще разследват дългогодишната корупция на Капитан Андреево

Йорданка Веселинова 25 май 2022 в 13:26 2101 1

Брифинг на

Снимка OFFNews

Михал Камбарев (ПП), председател на парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията

Парламентарната антикорупционна комисия ще изслушва управителя на "Евролаб" Васил Димитров, зам.-министърът на земеделието Иван Христанов, изпълнителният директор на БАБХ проф. Христо Даскалов, съобщи председателят ѝ Михал Камбарев от "Продължаваме промяната" на брифинг в Народното събрание.

В комисията са поканени още председателят ДАНС и директорът на ГДБОП.

Причината е казусът с фирмата на "Евролаб", която оперира на ГКПП "Капитан Андреево". В понеделник депутатът от ПП Росен Костурков съобщи, че представител на фирмата е предложил подкуп в размер на 6 млн. лв. на година на директора на БАБХ. Парите са предложени от бивш депутат, а целта е фирмата, която от 10 години осъществява всички дейности по санитарния контрол на границата, да запази дейността си. По думите му тя е избрана по "неясен начин" от министъра на земеделието (Мирослав Найденов, ГЕРБ) през 2012 г. Договорът изтича в края на ноември 2021 г., а след това - на 31 януари, от зам.-директора на БАБХ е подписан нов при "неясен конкурс и при абсолютна забрана на новия министър на земеделието да се подписват договори".

Договорът обаче неотдавна бе прекратен, като в момента фирмата обработва само документи, но саботира дейността, забавяйки процеса. Освен това фирмата не напуска помещенията, заради което областният управител на Хасково трябва да предприеме стъпки по принудително извеждане.

В понеделник в интервю за бТВ Костурков заяви, че притеснителното в случая е, че една частна фирма отговаря за първото разпечатване на камионите, а на мястото няма никакви камери. 

Депутатът твърди, че легалните приходи на въпросната фирма са около 10 млн. лв. на година, а щом сега са предложени 6 млн. лв. на година, то има съмнения за контрабанда.

"ПГ на ПП счита, че трябва да се предприемат всички мерки, които ще позволят да се направи пълна и прозрачна проверка на случвалото се през последните 10 години на "Капитан Андреево", да установим истината за евтините турски домати - защо те са толкова съмнително евтини, в сравнение с българските, да установим има ли пропуски в контрола, да бъдат идентифицирани нарушенията и евентуално престъпленията", заяви Камбарев.

Той допълни, че се предвижда частни фирми да могат да извършват само административни дейности като обработка на документи по границите, а санитарният контрол да се извършва от държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!