Quantcast

Депутатите с 2700 лева основна заплата, с надбавките става двойна

Александра Маркарян Последна промяна на 10 ноември 2014 в 14:42 11651 16

Основните заплати на депутатите стават 2700 лева, става ясно от публикувани днес данни на НСИ за средната работна заплата за третото тримесечие. С надбавките, на които имат право, реално възнаграждението им почти се удвоява.

Съгласно правилника на парламента основната депутатска заплата е равна на три средни заплати в обществения сектор за последния месец от предходното тримесечие. Тя се преизчислява на всяко тримесечие на база данните на Националната статистика.

Средната заплата за септември в обществения сектор е била 900 лева. Така основната депутатска заплата става 2700 лева. Основната заплата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева пък става 4185 лева. Според правилника възнаграждението на председателя е равно на основното депутатско възнаграждение плюс 55% от него. Основната заплата на заместник-председателите на парламента е с 45% над тази на редовите депутати, т.е. 3915 лева.

Председателите на комисии получават с 35% отгоре, т.е. по 3645 лева, а заместниците им - 3375 лева, с 25% повече.

Председателите на парламентарни групи също вземат 3645 лева основна заплата.

Отделно депутатите вземат 15% върху тази сума за участие в постоянна комисия на НС. Обикновено народните представители участват минимум в две комисии, а в някои случаи - и в три.

Извън тази е надбавката за сътрудници, консултации, наем на помещения и други дейности, свързани с работата им. Тя е равна на допълнителни 2/3 от основното възнаграждение на депутатите.

Депутатите получават и по 1% върху основното си възнаграждение за всяка година стаж.

Те получават и застраховка "Живот" за трета категория труд, признават им се транспортните разходи при пътуване с държавния, общинския вътрешноградски транспорт, жп транспорта, както и автомобилния и водния транспорт в първа класа и спално място. Плащат им се и транспортните разходи с частни автобусни линии във връзка с дейността като народни представители, пише в правилника.

Те имат право и на 40 самолетни билета годишно до района, от който са избрани, ако там има летище и се намира на повече от 250 км от София, както и на 12 допълнителни самолетни билета (еднопосочни или двупосочни) всяка година "във връзка с дейността им като народни представители".

На депутатите без собствено жилище в София се предоставя такова безплатно. Разходите за ремонт, обзавеждане, охрана, данъците и таксите отново се поемат от бюджета на Народното събрание.

На депутатите се осигуряват командировъчни и пари за път за сметка на НС при посещения в избирателните райони, а размерът на квартирните и лимитът за пътни се определя от председателя на НС.

Депутатите имат право на работно помещение в София, осигурено от НС с необходимите технически и комуникационни средства, както и на служебна уеб страница в интернет, поддържана на сървъра на Народното събрание.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.11 2015 в 09:46

Защо не споменете и субсидиите които им се дават на всяка партия в Германия няма такива субсидии на получен глас :@

13.11 2014 в 00:38

prosto sprete da plashtate na tazi darjawa-nishto--samo toka i hranata--i shte widite kak shte se ozabqt sled nqkolko meseca

12.11 2014 в 21:41

Ето за това се борят за депутатско място!А ние глупаците гласуваме за тях.Няма пари за пенсионери,за болници,за заплати а за тях има всичко.Глупав народ сме да търпимОси5Г!

11.11 2014 в 22:43

Ami kakvo drugo moga da kaja, osven maika im da iba nagla, na fona na celiq bulgarski mizerstvasht narod s po 300-400 lv zaplata, onez shte imat tolkova mnogo privilegii, ee, posle kak nqma da bqgam v nqkoq druga durjava, mlad sum i dokato moga, nqma da ostana tuka, razocharovan sum, ne mrazq durjavata si, mrazq teq izrodi, koito taka nqmaha naqjdane sled padaneto na komunizma!!!

11.11 2014 в 15:00

С тия пари които вземат за тоя дето клати дърветата, знаят ли колко деца болни ще се излекуват! Нямат срам че и клас взимат а защо на другите служители им отрязаха класа и го сложиха в основната заплата?

11.11 2014 в 10:47

Ето това е ПЪРВОПРИЧИНАТА за краха на държавата ни! В НС не влизат хора, които да работят за държавното благо, а за ПАРИ! Има и изключения, но те са малко.

11.11 2014 в 08:03

Идеята, че народът гладува, защото 240 човека взимат над 3000 лева заплати е просто очарователна.

Народът гладува, защото 1 мил. човека работят, а останалите чакат на държавата да ги оправи.

Народът гладува, защото не е подготвен за модерният свят. Няма образование, няма специалисти, но пък всички са свикнали с комунизма - да краднат нещо, сигурно работно място, независимо какво е и безплатни обяди.

Просто народ, простичко се управлява.

10.11 2014 в 16:49

трябва да са спрямо минималната работна заплата за страната !
6х, или 8х, или 10х, или колкото там си гласуват. но да е ясно и за тях, и за гласоподавателите им - каква е разликата.
средна заплата за страната не е точна категория, изчислява се от НСИ, т.е. има място за манипулации, както и риск от грешки :)

10.11 2014 в 16:32

Трябва да бъдат изгонени на секундата от България тия свине мръсни и да връщат пари докато са живи.На такива като тях нагли,които виждат,че никой не ги иска им се вика ГЬОНСУРАТ.

10.11 2014 в 16:16

Поне да бяха ХОРА,а не неква паплач събирана от боклука