Депутатите отмениха задължителните графици за отпуск

Ивайло Анев Последна промяна на 12 юни 2015 в 10:00 12533 9

Със 151 гласа "за" парламентът одобри на първо четене еднодневните трудови договори за земеделските работници.

Това стана чрез приетите промени в Кодекса на труда, внесени от Министерския съвет. 

Освен това беше прието работодателят да води трудово досие на всеки работник или служител, което се създава при постъпване на работа и в него се съхраняват документите във връзка с възникването, съществуването и прекратяването на трудовото правоотношение.

Депутатите приеха и да се създаде нова алинея в Кодекса, според която времето на неплатен служебен или творчески отпуск да се зачита за трудов стаж, тъй като този въпрос не е законово уреден.

Със 147  "за" депутатите изненадващо приеха предложението на БСП за отпадане на задължението за съставяне на графици при ползването на отпуските.

Според приетите промени на столетницата се предвижда и отпадане на изискването работодателят да разработва и утвърждава правила за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятието. Увеличава се от три на седем дни срокът за изпращане на уведомление до НАП за всеки сключен трудов договор. С така приетите текстове се възстановява правото на работодателя да прекратява с предизвестие трудовия договор с лицата, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Парламентът отхвърли и четирите проекта на Волен Сидеров и "Атака", както и проекта на Реформаторския блок, който обявяваше 1 май за ден на Априлското въстание. Реформаторите получиха подкрепа само от Патриотичния фронт, ГЕРБ гласуваха "въздържал се"

Първото предложение на "Атака” беше при пенсиониране учителите да получават толкова месечни заплати, колкото години стаж имат. Във вторник ресорната комисия прие педагозите да имат право на 10 заплати. Второто бе минималната заплата у нас да е не по-малка от средната минимална заплата в целия ЕС. Третото предвиждаше по-лесна процедура за работниците, които не са получили заплатите от своя работодател. Четвъртото пък гласеше, че българските работници са с предимство при наемане на работа, ако има кандидати с друга националност. И четирите са отхвърлени от ресорната комисия по труда и социалната политика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.07 2015 в 20:16

Тези "задължителни" графици намаше как да се спазват, но има длъжности в администрацията, където и 100 дни отпуск са незабележими, и други, които никой не иска да замества.Това решение на НС и особено другото за тр.договор за 1 ден ще доведат до пълно объркване на "личен състав" и на ГИТ.

12.06 2015 в 21:20

Оф,де да беше само това безумие...А т.н." пожарникарско досие на обекта"/изисквания за ППЗ/ набъбнало до обема на дисертационен труд по времето на главния пожарникар?!Безкрайни са поводите за административен тормоз върху бизнеса.

12.06 2015 в 16:25

В помощ на олигарсите на БСП, които не обичат да дават отпуски на работниците си.

12.06 2015 в 12:57

Най-после хората ще могат да излизат в отпуск, когато имат нужда и възможност. И без друго не се спазваха тези графици, една излишна бумащина и повоO Инспекцията да захлебва ...

12.06 2015 в 12:11

Според приетите промени на столетницата се предвижда и отпадане на изискването работодателят да разработва и утвърждава правила за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятието.

12.06 2015 в 11:51

Ще допълня 3-тия коментар само с това:

От всякаква гледна точка това противоречеше на здравия разум. За бизнеса беше идиотия и можеше да търпи санкции по всяко време. Дори при наличие на график за отпуски Инспекцията по труда можеше да извършва проверки (най-често по анонимен сигнал :))))) ) и да санкционира управляващия предприятието за... неспазване на този идиотски график.

Кухото ъх-че трябва да знае, че права по трудови правоотношения НЕ СЕ РЕШАВАТ с графици.
Ама де толкова акъл...
Достатъчно беше да се приеме само, че неизползван отпуск гори след 3 години. Точка.
Начина, по който го направиха обаче тези идиоти не само не реши проблема, но и правно го бетонира!
Натрупаната отпуска към 2010г. се бетонира законово тя може да си остане до пенсионирането или напускането на този служител. Найс, а?

12.06 2015 в 10:48

Ъхъ, не си много добре запознат с воденето на счетоводство. Бюджет се залага в началото на годината и средствата се заделят при възникване на правото на такъв отпуск а не се търсят спешно когато някой реши да излезе отпуск. Т.е. ситуация да нямаш бюджет хората да си ползват полагаемия платен отпуск не съществува.

12.06 2015 в 10:40

Не скъпи кънчо, трупането на "неизползвани" отпуски се ползваше за натрупване на заплати за плащане при пенсиониране или напускане. Така се натрисаха "ценни" кадри които нямаше как да уволниш защото нямаш бюджет.

12.06 2015 в 10:27

Еми педерастка работа бяха тия графици! Кажи в началото на година от коя до коя дата ще почиваш... Пълно безумие.

Но да не забравяме и КОЙ въведе тия графици - първия кабинет на банкянския свинеугоител с пицко флика!

ЦЕЛАТА ДЪРЖАВА ШЕ МИ ДОКЛАДВА ПИСМЕНО КОЙ И КОГА иска да почива!

Луд Нарцис! Извратеняк и страхливец може да въведе такива законодателни промени.