Депутатите отмениха задължителните графици за отпуск

Ивайло Анев 12 юни 2015 в 10:00 13498 9

Със 151 гласа "за" парламентът одобри на първо четене еднодневните трудови договори за земеделските работници.

Това стана чрез приетите промени в Кодекса на труда, внесени от Министерския съвет. 

Освен това беше прието работодателят да води трудово досие на всеки работник или служител, което се създава при постъпване на работа и в него се съхраняват документите във връзка с възникването, съществуването и прекратяването на трудовото правоотношение.

Депутатите приеха и да се създаде нова алинея в Кодекса, според която времето на неплатен служебен или творчески отпуск да се зачита за трудов стаж, тъй като този въпрос не е законово уреден.

Със 147  "за" депутатите изненадващо приеха предложението на БСП за отпадане на задължението за съставяне на графици при ползването на отпуските.

Според приетите промени на столетницата се предвижда и отпадане на изискването работодателят да разработва и утвърждава правила за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятието. Увеличава се от три на седем дни срокът за изпращане на уведомление до НАП за всеки сключен трудов договор. С така приетите текстове се възстановява правото на работодателя да прекратява с предизвестие трудовия договор с лицата, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Парламентът отхвърли и четирите проекта на Волен Сидеров и "Атака", както и проекта на Реформаторския блок, който обявяваше 1 май за ден на Априлското въстание. Реформаторите получиха подкрепа само от Патриотичния фронт, ГЕРБ гласуваха "въздържал се"

Първото предложение на "Атака” беше при пенсиониране учителите да получават толкова месечни заплати, колкото години стаж имат. Във вторник ресорната комисия прие педагозите да имат право на 10 заплати. Второто бе минималната заплата у нас да е не по-малка от средната минимална заплата в целия ЕС. Третото предвиждаше по-лесна процедура за работниците, които не са получили заплатите от своя работодател. Четвъртото пък гласеше, че българските работници са с предимство при наемане на работа, ако има кандидати с друга националност. И четирите са отхвърлени от ресорната комисия по труда и социалната политика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!