Депутатите на Валери Симеонов внесоха законопроектите му

ОFFNews 11 май 2018 в 12:38 3093 0

Народните представители от НФСБ внесоха в парламента законопроектите на вицепремиера и лидер на партията Валери Симеонов. Сред идеите му са отмяна на забраната за пушенето в заведенията и ограничаване на продажбата и рекламите на лотарийни билети.

Текстовете бяха внесени от депутати от НФСБ, но са подписани и от народни представители от другите две партии в "Обединени патриоти" и имат тяхната подкрепа. 

Става дума за промените в Закона за хазарта, Закона за здравето и Закона за устройство на територията, заради които вчера вицепремиерът дойде да търси подкрепа и от ГЕРБ, и от опозиционната БСП. Симеонов получи сигурна подкрепа от двете партии само за промените в Закона за хазарта и ограничаването на рекламата на лотарийни билети. Вицепремиерът отказа да се среща с ДПС, но вчера лидерът на опозиционната БСП Корнелия Нинова пое ангажимента да запознае партията на Карадайъ с предложенията на Симеонов. 

"Това са законите на Валери Симеонов и НФСБ и са изключително важни. Оттук нататък ще очакваме големи промени в социалната сфера", коментира зам.-председателят НФСБ и депутат от "Обединените патриоти" Валентин Касабов след внасянето на законопроектите в деловодството на Народното събрание.

Проектът за промени в Закона за хазарта предвижда ограничаване на пряката и непряка реклама на хазартни игри. Симеонов иска да бъде забранено обявяването на печелившите лица и на размера на техните печалби. Предложението предвижда още лотарийни билети да не могат да се продават навсякъде, а само в лицензирани пунктове, казина и игрални зали.

Сред внесените промени е и идеята за отпадане на забраната за пушене в заведенията. От ГЕРБ обаче са категорични, че няма да подкрепят подобни промени в Закона за здравето. БСП пък щели да гласуват по съвест.

С промените в Закон за устройство на територията (ЗУТ) лидерът на НФСБ въвежда ограничения за това какви обекти се водят преместваеми. Идеята е всички преместваеми обекти да се поставят след одобряване от главния архитект архитект наобщината, както и да се премахванат на преместваемите обекти, които са поставени върху държавни обекти. "Ако промените в ЗУТ се приемат, българското Черноморие ще се освободи от всички капанчета, огромни ресторанти и дискотеки. Ще има повече природа, а не тарикати. Слагаме началото на удар към мафията по Южното Черноморие", коментира Касабов днес.

Другата седмица Валери Симеонов отново ще иде в Народното събрание, за да търси подкрепа за идеите си. Този път той ще се срещне с лидера на "Воля" Веселин Марешки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови