Симеонов обяви война на рекламата на хазартни игри

OFFNews Последна промяна на 13 април 2018 в 12:52 5678 3

Валери Симеонов

Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че подготвя законопроект за забрана на рекламата на хазартни игри.

"Ще инициирам промени в закона, които ще забранят не само пряката, но и непряката реклама на хазартни игри", написа той в своя фейсбук профил.

"В закона ще оставим възможност да се обявят наименованията на игрите, търговската марка и тегленето на тиражите. Но ще премахнем оповестяването на резултатите на игрите и спечелените печалби - законовата вратичка, през която върви отвратителната мащабна реклама на хазарт днес", обяснява още той.

В сутрешния блок на БНТ вицепремиерът и лидер на НФСБ обяви и конкретни текстове в Закона за хазарта, които ще бъдат променени. 

"Имаме два текста, които променяме. Единият е свързан със Закона за хазарта - чл. 10, в който въвеждаме разширение. До момента той беше "забранява се пряката реклама на хазартни игри..." - и "непряката" въвеждаме. Допуска се обявяване само на "наименования на игрите"- това ще го оставим, за да спасим Спорт ТОТО-то. "Регистрирана търговска марка на организаторите" ще го оставим и ще оставим тегленията на тиражите, за да имат хората възможността да участват в този процес, да са сигурни, че това е прозрачно и няма злоупотреби. Но премахваме оповестяването на резултатите от игрите и спечелените печалби. Там се води една отвратителна реклама, мащабна, която отнема голяма част от рекламното време на много телевизии, с която фактически на народа му се внушава, че не е нужно да работи, не е нужно да се труди, да се образова и изучава, а е нужно само да търка картончета и това е формулата на успеха в живота", коментира Симеонов.

Симеонов предлага да се промени и текст в Закона за радиото и телевизията, защото разпоредбите му не се прилагат за игрите на късмета, в които се залагат пари, включително лотария и т. н. 

По думите му хазартът в България вече бил с размер на пандемия. Той цитира, че 3% от БВП са разходите на българите за това, а в Румъния цифрата била 1,2%

"По този начин възпитаваме децата, а и българите като цяло, че не е нужно да се трудят и образоват, а ще печелят търкайки картончета. Това ли трябва да е формулата за успех на нашия народ? Според мен - не", разсъждава Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21662

3

spirit оригиналът

14.04 2018 в 18:22

Симеонов прочети!

Орбан успя да свали безработицата до 3,8 пункта, разкри 800 000 работни места и постигна най-ниска инфлация от 42 години насам. Привлече 1 млн. нови граждани от съседните държави. И Орбан е на път да направи Унгария 15 млн. души без да прекроява граници.
Орбан обяви 2018 г. за година на унгарското семейство. Даде много преференции за младите семейства. Направи 6-годишен платения отпуск на майките, държавата дава за трето дете 33 000 евро, отделно предоставя нисколихвен жилищен кредит за същата сума. За осем години раждаемостта скочи с 46 на сто.
Орбан предприе изключително мощно развитие на спортната база - инвестира 500 млн. евро в басейни, зали и ледени пързалки. Всеки унгарски треньор, който осигури олимпийски или световен шампион, получава по 3000 евро месечно до края на живота си.

3616

1

zuljin

13.04 2018 в 15:17

"Ще инициирам промени в закона, които ще забранят не само пряката, но и непряката реклама на хазартни игри"

Хахаха, жалък смешник. Ще забраниш на шефа си, да си рекламира бизнеса ли? Хайде да видим как ще стане.

Вие всички жалки послушни отрепки в парламента, като чуете имена като Пеевски или Божков, заставате в стойка "мирно" и козирувате бе. Така че не се прави на много отворен, едва ли някой ще ти повярва.