Quantcast

Депутат от БСП издекламира партийните указания за протеста в ефир

OFFNews Последна промяна на 14 ноември 2013 в 11:51 3677 14

Атанас Мерджанов Снимка: БГНЕС
Атанас Мерджанов Снимка: БГНЕС

„Случилото се на 12-ти е опит за преврат от страна на ГЕРБ. Ясно е, че това, което се случи на 12-ти ноември, е опит за преврат и метеж. И най-непредубеденият зрител, който гледа кадрите, може да види, че студентите не бяха лицето на протеста. В него участваха и знакови лица от управлението на ГЕРБ и това не може да се скрие“. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на Коалиция за България Атанас Мерджанов пред БНТ.

Очевидно следвайки партийните указания как да говори за протеста, Мерджанов даде пример с началника на кабинета на Борисов по време на управлението на ГЕРБ Румяна Бъчварова (депутатът явно не е успял да ги наизусти, защото всъщност напротеста беше дъщеря й, в качеството си на журналист от „Дневник“ - бел.ред.). "Протестът беше силно користен в късните часове на деня, когато ние бяхме свидетели на ултраси, които дърпаха, хвърляха, бутаха загражденията", каза още той.

Депутатът добави, че неслучайно и самите студенти са се разграничили от този протест и вчерашната им декларация ясно заявява, че те не желаят да бъдат припознавани от която и да било политическа партия. Това изказване на Мерджанов също не е лично негова мисъл – една от точките в разпространените вчера указания към социалистите бе именно те да говорят за протеста на 12 ноември – окупацията на парламента през деня и през нощта, като за две отделни събития, едното от които студентите не припознават. Всъщност, на вечерната окупация, при която полицията изблъска хората от площад "Народно събрание", бяха и студентите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.11 2013 в 14:33

“Всичко, което се случва сега е заложено от Луканов още през 1989 г. Той беше умен човек и заложи всичко, за да бъде комунистическата партия на власт за вечни времена”, каза тази вечер по “Всяка неделя” писателят Стефан Цанев. И поясни: Първо, той прехвърли целия капитал от държавата на комунистическите функционери. После, във всички нови партии вкара свои хора. Така ликвидира СДС, така ликвидира николапетковистите. Ето и сега старците викат “Долу Плевнелиев, да живее Маргарита Попова!” Водещият оспори, че едва ли подобни скандирания са конспиративно следствие. “Сигурно убежденията им са такива”, вметна Кеворк Кеворкян. А Цанев се усмихна съжалително. “Кой? Да не мислиш, че старците, които викат, знаят коя е Маргарита Попова?”

Писателят драматург започна да разсъждава на глас. През 45-те години социализъм народът беше осигурен срещу дребното неудобство, че не трябва да мисли и говори. Така народът свикна да не мисли. Е, понякога псуваше вкъщи, но навън мълчеше. Беше възпитан в лицемерие.

“Вярвам на Моисей и на Стамболов, че само родените на свобода могат да бъдат свободни. Такива, каквито са днешните студенти, които окупираха залите. Да, могат да опорочат протеста им по един начин – разцепвайки ги. Призивът ми към тях е много прост: Да бъдат свръх честни и свръх устойчиви. Ако допуснат и най-малката грешка, и най-малкия подкуп, това може да опорочи всичко. Партиите могат да искат да дърпат конците им. Затова нека момчетата да гледат да не се хванат на този конец.”

Според Стефан Цанев не е вярно това, което пише в учебниците, а именно, че народът твори историята си. “Не е така. Историята се прави от личности. Народът вика само “Ура” и “У-у”. Той даде пример с февруарските и с летните протести. При тях не изпъкнаха личности и затова те са обречени на заглъхване. Дори и сред множеството протестиращи да е имало личности, те не могат да се проявят, защото им пречат дълбоките народни комплекси.

После писателят повтори своята теза, че БКП трябва да бъде забранена, защото има желязна структура. ”Това е престъпна организация, която с насилие налага своята идеология. Изведнъж в новите времена се оказа, че хората, които тероризираха народа си 45 години всъщност не са вярвали в собствената си идеология. Нямат светли идеали, въпросът е да докопат властта. Щом толкова тачат Левски, нека да приложат неговия закон: Ако някой злоупотреби с народната власт, да бъде осъден на смърт.”

На 1 ноември, Денят на будителите нещо е “погъделичкало” писателя, че и той е разбудил все някой. “Но след това ме обхвана униние”, призна Цанев. Припомнил си е, че едно време, когато е напишел нещо смело и непозволено, го погвали и това било хубаво, защото разбирал, че е написал истина. “А сега живеем в държава на глухи хора”, констатира драматургът.

Цанев разкри, че в момента пише пиеса с работно заглавие “Островът на блажените”. Сюжетът накратко е, че пада гръм върху кораб с много пасажери. Всички те оглушават, а корабът е изхвърлен на остров. Глухите заживяват на него и започват сладък живот. Всеки говори нещо, но никой не го чува. В един момент всички започват да говорят едно и също нещо, без да знаят това. Повтарят го и всеки се ядосва на всеки, че никой не го разбира. Накрая се избиват. “И сега е така. Всички мислят, че са прави и че се жертват за отечеството.”

“И Ботев да дойде, няма да го чуят”, каза убедено Цанев. И се сети, че наскоро прочел нещо, написано от Ботев. Поетът се опитал да види отвъд свободата и предсказал, че първо ще има монархия, после конституционна монархия, след това република и накрая община. Според Ботев нашият народ би се развил най-добре в рамките на общините си, обясни Цанев и изрази мнение, че това е може би точно така. Той дори призова за Велико Народно събрание, съставено от кметовете на общините.

14.11 2013 в 14:16

Във всеки случай искам нещо различно от БКП да влезе в Народното събрание. Крайно време е!

14.11 2013 в 14:10

Който иска може да намери писмото. АЗ ще пусна само заключението, понеже съм съгласен с него. Само не виждам с какво това ще помогне на Комсомола публикващ коментари по всички интернет медии:


Щом искате морал в политиката, щом се борите за истинска промяна, учредете незабавно своя партия.
Партия на млада България.
Наберете свои членове от вашите неранобудни колеги и от вашите млади симпатизанти.
Създайте й име и платформа.
Изберете ръководство.
Регистрирайте тази партия според конституцията и закона.
И участвайте в следващите избори.

Спечелете ги!
И поемете управлението на България в свои ръце!
Опитайте!
И тогава надеждата ми ще е във вас.

14.11 2013 в 13:39

висшите мениджъри не са в този списък, но всички ги знаем-240 депутати. а едрите акционери са кукловодите- те държат контрола над корпорацията и диктуват смс-ите. това са хора като Василев, Божков, Дойнов, Ганчев, тримата от ТИМ, и безброй от СИК и ВИС.

14.11 2013 в 13:35

корекция- те не са се отказали от собствено мнение, просто това им изнася и имат чисто материален интерес да го пропагандират. Мерджанов е бизнесмен, прави бизнес от властта. всички изброени -също. ТОВА Е БИЗНЕС, ХОРА. не се залъгвайте. Списъкът на комисарите чисто и просто изброява една корпорация с всичките и мениджъри, които са на процент от заработеното, акционери. разликата с обикновените корпорации е, че те разполагат с криминален потенциал и с държавната власт и собствена пропагандна машина- мафиотско диктаторско чудовище.

14.11 2013 в 13:01

+++++++

14.11 2013 в 12:50

Какво е заключението? Управляват ни хора, отказали се доброволно от собствено мислене и собствено мнение. Не е важно каква е истината, а какво Партията обявява за истина. Парекселанс диктатура на номенклатурата по тоталитарен тертип. Депутати (Жаблянов, Мерджанов, Станишев, Местан...), политолози (Пиргова, Христов), журналисти (онзи от Дума и кохортата на Пеевски) декламират като хунвейбини дадзибао заучени постулати, задавани от невидим пиар (Моника? и нейната агенция?). Гьобелс пасти да яде. Това не е местен междупартиен скандал. Скандалът е международен, европейски и това е същественото.

14.11 2013 в 12:44

Много нагъл и много прост.
Що е то?

14.11 2013 в 12:33

Хахахаха,тоя тъпак не е разбрал,че ги разкриха и дори не си е написал как тряя домашното. Хахаха

14.11 2013 в 12:24

"алЕнее", извинявам се :)