Денков: България има право да налага такса върху руския газ

OFFNews 16 октомври 2023 в 19:13 1629 1

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Николай Денков

България има право да налага такса върху вноса и транзита на руски газ, каза премиерът Николай Денков в Тирана, съобщи правителствената пресслужба.

Изказването му е по повод въведена от Народното събрание такса от 20 лева за мегаватчас или приблизително 100 кубически метра руски природен газ, който влиза и минава през страната. Решението е в сила от 13 октомври.

Въпреки санкциите срещу Русия някои държави получиха разрешение да внасят руски газ, защото нямаха други възможности. Такива са Унгария и Сърбия. Но вече има интерконектори, така че има алтернативи и руският газ не би трябвало да се ползва с някакви специални преференции, каза още министър-председателят.

Той даде пример с договора с турската компания „Боташ“, сключен от служебното правителство. В него има такса, свързана с вноса и обработката на течния природен газ. „Всъщност таксата, която ние въведохме, създава възможност за истинска конкуренция между течния природен газ от различни източници и газа, който идва от Русия“, посочи акад. Денков.

Днес премиерът е в Албания, където участва в срещата на върха на държавните и правителствените ръководители в рамките на Берлинския процес. На нея е обсъждана интеграцията между шестте страни на Западните Балкани по общия им път към ЕС.

„Преговорите с ЕС са затруднени по различни причини, но това не пречи самите държави помежду си да се интегрират по отношение на търговия, движение на стоки, капитали и хора. Това ги подготвя за интеграцията им с Европейския съюз“, отбеляза министър-председателят. На срещата в Тирана са били дискутирани начини за ускоряване на тези процеси както между държавите в Западните Балкани, така и във връзка с преговорите за присъединяването им към Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика