Демократична България: Ще искаме комисия, която да установи вредите на Борисов от проекта ''Турски поток''

OFFNews 26 септември 2022 в 15:20 3053 1

Демократична България

Снимка ДБ

ДБ

Още в първите дни на новия парламент ще предложа да се състави парламентарна анкетна комисия, която да изясни какви са нанесените вреди на българската национална сигурност от действията на премиера Бойко Борисов, с които е поставил българската държава в енергийна зависимост от Русия и обслужил плановете на Путин за война срещу Украйна и цивилизования свят.

Това заяви съпредседателят на „Демократина България“ Атанас Атанасов във връзка с изнесените от BIRD данни, за които се твърди, че са от сводки на ДАНС, които показват, че Борисов и президентът Румен Радев са били уведомени за потенциалните вреди от реализирането на проекта „Турски поток“.

Според публикацията проектът е с „цел евентуално преустановяване на преноса през Украйна“. В друга предполагаема сводка от декември 2017 г. се отчита, че тръбата само ще пренася газ за Сърбия и Унгария, но няма да има връзка с българската система и няма да остава газ за вътрешния пазар. 

Към момента няма коментар от ДАНС за тези документи.

„Днес парламентът е единствения орган в държавата, който би могъл прозрачно да изясни истината за това престъпление против републиката, тъй като очевидно прокуратурата на Гешев прикрива престъпната дейност на Борисов“, се казва в коментар на Атанасов.

Кандидатът за народен представител Ивайло Мирчев също отчита, че България няма интерес от тази тръба, че по нея няма да тече газ за страната ни и единствената цел е да бъде заобиколена Украйна, за да може Путин спокойно да започне пълномащабна война срещу нея.

„Заключенията в доклада на ДАНС са логични и 5 г. по-късно виждаме, че от контраразузнаването са били абсолютно прави. Фрапиращото е друго - защо Бойко Борисов и Радев, знаейки за този доклад не правят нищо, а обслужват интереса на Путин и в крайна сметка газовият байпас на Украйна е построен и то за сметка на българските данъкоплатци, щедро финансирали искането на Русия с 3 млрд. лв.?“, пита Мирчев, който води листите на „Демократична България“ в Бургас и Разград.

Ивайло Мирчев коментира и поведението на лидера на ГЕРБ и неговата партия по темата за газа.

„Днес актьорът на републиката е в нова роля - той е евроатлантик №1 и бори "лошите руснаци", които докато бе на власт щедро обслужваше. Като премиер Борисов имаше две основни цели - да лети с хеликоптер над Турски поток и да дава нареждания на Pi Ar Sevi - "Снимай, снимай да покажа после на Путин колко бързо работим", а след това да гони руския президент по коридорите в Истанбул, за да му покаже снимки от почти готовата тръба“, коментира Мирчев.

„Днес Борисов е НАТО-то на републиката. За него това е като любимата му игра белот - вдигаш хазартно на "всичко коз", дават ти контра, "вътре" си, но накрая се държиш все едно си победил. Време е да разберем, че Борисов лъже не само на карти, лъже и като политик, лъже народа си. От това губи България, губим всички“, завършва Мирчев.

Парламентарни избори 2022. Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови