Демократична България оттегли подкрепата си от кандидат за кмет, заради досие от ДС

OFFNews 22 октомври 2019 в 19:41 15133 1

Демократична България оттегля подкрепата си за Илко Златев - кандидат за кмет в с. Бенковски, общ. Аврен, от гражданска квота, който е единствен в списъка за принадлежност към ДС, съобщиха от дясното обединение. 

Демократична България има ясна и категорична позиция относно присъствието на доносници и агенти на ДС и службите на комунистическия режим в управлението на държавата и общините, на каквито и да са позиции. Те трябва да не бъдат допускани до публични и обществени постове, категорични са от Демократична България. 

В своя позиция те заявяват още: Всички кандидати за кметове и общински съветници от ДБ ( политически кандидати) са попълнили декларация за принадлежност към комунистическите служби. В листите на обединението има и много кандидати, които са граждански квоти, както и при кандидатите за кметове на населени места, 

Позицията на Демократична България за недопускане на агенти и доносници в местната власт ще бъде защитавана във всички градове и села на България. Много отдавна е време сенките и пипалата на ДС и комунизма да бъдат изхвърлени в миналото. Кметовете и общинските съветници на Демократична България са истинският гарант за изчистването на местната власт. 

Общо 137 са кандидатите за кметове на общини и кметства в цялата страна, които имат досие от Държавна сигурност. Това става ясно от решение на Комисията по досиетата. По закон органът е длъжен да провери всички претенденти за изборни длъжности. Проверени за минало в тоталитарните служби на комунистическата държава са общо 4422. Останалите 2390 претенденти, регистрирани за местния вот на 27 октомври, не подлежат на проверка за агентурно минало, защото са родени след 16 юли 1973 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови