Демерджиев: Близо шест пъти по-голям е миграционният натиск спрямо миналата година

OFFNews 05 август 2022 в 14:45 1931 1

Иван Демерджиев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Иван Демерджиев

Миграционният натиск се е увеличил близо шест пъти спрямо миналата година, а съпоставено с миналия месец - около 24%, заяви на брифинг пред РГДП Елхово служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Министърът посети българо-турската граница, където се запозна на място с организацията на работата и оперативната обстановка.

По думите му към момента няма основание за притеснения. Има командировани около 860 души от вътрешността на страната, предимно полицаи, които подпомагат гранична полиция.

Над 60 000 са опитите за преминаване на границата, преодолени за първите седем месеца на годината.

Попитан дали МВР има опасения и сигнали по отношение на предсрочния вот, Демерджиев отговори отрицателно.

"Имаме богат опит, който е съхранен от предишните два служебни кабинета, влезли сме в комуникация с ЦИК, предстоят официални срещи в началното на следващата седмица. Всичко, което съществува като добри практики, ще бъде приложено, но нашата амбиция е да заловим този път хора, които стоят зад този вот, а не просто да ги възпрепятстваме, както се случваше до момента. И това не е поради липса на желание, а поради липса на достатъчно капацитет в тази насока", добави вътрешният министър.

Демерджиев каза още, че е рано да се говори за рокади в областните и районните полицейски дирекции.

"Още първия ден се сблъскахме с редица проблеми, които предполагат решаването на организационни въпроси. След като овладеем положението по границите, което е сериозно и създава международни проблеми, ще се концентриране върху оптимизация, проверка върху тази част от личния състав, която евентуално не е годна да изпълнява функциите. Ако стигнем до такава преценка, ще има и рокади", посочи той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови