Делян Добрев се отказа от депутатския си имунитет

Александра Маркарян Последна промяна на 25 април 2017 в 17:20 6736 0

Делян Добрев

Снимка БГНЕС, архив

Делян Добрев

Депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев се отказа имунитета си.

Днес той е подал заявление в деловодството на Народното събрание, научи OFFNews. Потърсихме Добрев, който потвърди информацията.

Той е решил сам да се откаже от имунитета си, за да може разследването по делото "Белене" да продължи безпрепятствено.

Бившият енергиен министър (2012-2013 г.) Делян Добрев беше привлечен като обвиняем по "Белене" миналата есен. Според прокуратурата той е виновен за умишлена безстопанственост, в резултат на която НЕК е била ощетена с 4.5 милиона евро. С повдигането на обвинението дойде и искането на главния прокурор Сотир Цацаров за сваляне на депутатския имунитет, от който Добрев веднага се отказа.

С избирането му за народен представител в сегашния 44-и парламент депутатският му имунитет бе подновен автоматично. За да не бави делото, Добрев решил да се откаже от него и без искане от Цацаров.

Обвинения заради "Белене" първо бяха повдигнати срещу бившите министри на енергетиката Румен Овчаров и на икономиката Петър Димитров. По-късно като обвиняем беше привлечен и Добрев. Тогава той заяви, че ще докаже невинността си и че е спрял "давалерата на хилядолетието - "Белене".

Делян Добрев е депутат в 44-ия парламент от родния си град Хасково. Той беше народен представител в три поредни Народни събрания - 41 НС, 42 НС и 43 НС.